Egyedülálló helyek: négy különleges gyógyfürdő Magyarországon

Egerszalók sódomb

A világ legnagyobb, fürdésre alkalmas termáltava Hévízen, Nyugat-Magyarországon található. A több ezer éves tőzegfenekű Hévízi-tó vizét egy 38 m mélyen fekvő forrásbarlang több, ásványi anyagokban gazdag, hideg és a meleg vizű forrásai táplálják. A 410 literes másodpercenkénti vízhozam mellett a tó vize három nap alatt kicserélődik. A feltörő víz hőmérséklete a forrásnál 38,5 oC, a tó hőmérséklete 24-38 oC között ingadozik, az évszakok időjárásainak megfelelően, ezért még télen is alkalmas a fürdőzésre. A víz nyugtató, ugyanakkor felfrissítő hatása mellett az egyenletes vízáramlás enyhe masszázsként hat a fürdőzőkre. Egyedi környezete miatt az élővilága igen különleges, gyönyörű látvány a tóba telepített vörös tündérrózsa, ami még késő ősszel is virágzik.

Magyarország egyetlen középkori téglavárának szomszédságában, egy kastély ősparkjában épült Gyula fürdője és wellness centruma. A Gyulai Várfürdő az egykori Almásy-kastély 8,5 hektáros kastélyparkjában épült ki, s ma természetvédelmi terület.

hevizi-to

Az észak-kelet-magyarországi régió igazi kincse a Barlangfürdővé kialakított Tavas-barlang, melyet a víz évezredeken át vájt ki a kemény mészkősziklákból. Ebben az Európában egyedülálló adottságú Miskolctapolcai Barlangfürdőben páratlan élmény a természet fedett uszodájában a hegy mélyéről fakadó kellemes hőmérsékletű termálvízben úszni, fürödni, élvezni a tiszta, minden szennyeződéstől mentes levegőt. A termálvíz nem olyan tömény, mint egyes gyógyvizek (a fürdőegyüttesben felhasznált termálvíz összes sótartalma nem éri el az 1000 mg/l-t sem) és sokan éppen ezért kedvelik. A Barlangfürdőben nincs téli és nyári szezon. A barlangjáratokban örök tavasz van, legyen a külszínen rekkenő hőség avagy csikorgó fagy.

Gyógyfürdő várja a vendégeket Egerszalókon is. Az egerszalóki hőforrás helyi mikroklímájával sajátos éghajlatot alakított ki. Az Európában is egyedülálló hőforrás és mésztufadomb már messziről látható. Az itt feltörő kalcium-hidrogénkarbonátos hévíz alkotta Egerszalóki sódomb legalább 130-140 négyzetméteres. A zöld domboldalak gyűrűjében gőzölgő, kalcium kristályokból épült hófehér teraszoknak már a látványa is fantasztikus élményt nyújt.
Forras: itthon.hu, termalfurdok.com

Termálfürdő körkép
A természetes gyógyvizeket sokféle formában használhatjuk
Aquaparkok mennyire lehetnek versenyképes alternatívái a strandoknak?
Évezredes fürdőkultúra Magyarországon: Utazzunk az időben és ismerjük meg a fürdőinket!
A legőrültebb vízi csúszdák a fürdők szerelmeseinek
A legjobb hajdúsági fürdők: gyógyfürdők, termálfürdők és strandfürdők Hajdú-Bihar megyében