Mégiscsak szükség van a pályázatírókra?!

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a jelenlegi 2014-2020-as pályázati ciklusban ugyan megkönnyítették a pályázati dokumentáció összeállítását, elkészítését, de mégis vannak olyan változtatások a rendszerben, amelyek tapasztalt pályázatírók alkalmazását igénylik egy-egy pályázat megírásánál.

A 2014-2020-as időszak pályázatírás szempontjából fontos változtatásai az eljárásrendet és a formanyomtatványokat érintették.

A pályázatok írása és a pályázatok benyújtása legtöbb esetben online a pályázatra létrehozott kitöltő programokon történik.

A hibák elkerülése végett az új kitöltő programok már beépített ellenőrzési pontokkal rendelkeznek, amelyek felhívják a pályázatírók figyelmét a hibákra.

palyazatiras

Az elmúlt időszak pályázati rendszerének leggyakoribb hibái valószínűleg figyelmetlenségre vezethetők vissza. Például sokan azon csúsztak el, hogy az elektronikus beadást követően nem küldték azokat a dokumentumokat postai úton, amelyeket a pályázat elektronikus leadását követően kellett beküldeni. Ez egyértelműen a pályázók kizárását jelentette a pályázatból. Egy pályázatírással foglalkozó cég, ezzel többnyire tisztában van, és még nem lélegzik fel az elektronikus beadást követően.

A másik elcsúszási pont a költségtételek alátámasztásához szükséges árajánlatok nem megfelelő formában való beküldése.

A mostani kitöltési programok kiiktattak egy-két kifejezetten slendriánságra adó okot. Például az új rendszerben nem lehet hiánypótlásban beküldeni a projekt bemutatását. Ha valaki a pályázatírási időszakban nem tudja bemutatni a saját projektjét, akkor annak a projektnek a fenntarthatósága megkérdőjelezhető.

Az NGM szerint a kormányzat folyamatosan a pályázati rendszer egyszerűsítésére törekszik, ezt támassza alá azt, hogy a 300 millió forint alatti projektek normatív elbírálásban részesülnek és a pályázatírást segítő Széchenyi programiroda működtetése, ahol ingyen nyújtanak segítséget a pályázatíráshoz.

Hasznos cikkek pályázatírásról:

Pályázatírás elsajátítása otthonról
10 fontos dolog, ami elengedhetetlen a sikeres pályázáshoz!
A pályázatírás formái
Mennyibe kerül a sikerdíjas pályázatírás
Hogyan válasszunk pályázatíró céget?