Muskátli teleltetése

Muskátli teleltetése

Az évelő növények egyik nagy előnye, hogy nem kell minden évben újra beszerezni és az ültetésről gondoskodni. A népszerű fagyérzékeny fajták, mint például a leander és a muskátli csak az enyhe fagyoknak képes ellenállni. A tárolási problémák így évről évre gondot okoznak a kertbarátok számára.

A muskátli (Pelargonium) már hosszú ideje a legnépszerűbb virágzó növények közé tartozik, talán a legkedveltebb a közönséges muskátli nemesített fajtája az álló muskátli (Pelargonium x hortorum).

Tippek a muskátli teleltetéséhez

A muskátli teleltetése nem bonyolult feladat, különösen, ha pár bevált praktikát is alkalmazunk. Ha az álló muskátli tövünk egészséges, fiatal és szép virágokat hoz, mindenképp érdemes átmenteni a következő tavaszra, viszont a 4-5 éves tövek már öregnek számítanak, így tavasszal vásároljunk helyettük újakat. A muskátli száraz teleltetéshez szedjük ki a cserépből, de előtte vágjuk vissza a hajtásokat, majd a gyökérzetet is. A lerázogatott töveket csavarjuk bele egy nagy csomagolópapírba, vagy újságpapírba, és akasszuk fel fejjel lefelé lógva. Jó tudni, hogy a vegetációs időszakot követően csak a tavaszi fagyok elmúltával helyezhető ki. A tapasztalatok szerint az átteleltetett muskátli a friss állományhoz képest jóval később fog virágozni.