A téli holmik elraktározása

nappali

A tavaszi nagytakarítás egyik alapvető eleme, hogy az időjárás melegebbre fordultával a téli holmikat el kell pakolni. Minden tavasszal úgy tűnik, hogy az elraktározásra váró pulóverek, kabátok, csizmák kupaca évről-évre egyre csak növekszik? És azon kezdesz töprengeni, vajon tavaly hova is fért be minden? Az igazság az, hogy valószínűleg ebben az évben is beszereztél néhány újabb cuccot és most jött el a pillanat, hogy ezeknek helyet találj. Itt van néhány ötlet, hátha sikerül megkönnyíteni számodra a feladatot.

Raktározási hely

Először is, döntsd el, hol lesz a téli holmik helye. Remélhetőleg van egy félreeső szekrényed, használaton kívüli sarkod a padláson, vagy a garázsban. Győződj meg róla, hogy ez a hely megfelelő a ruhák tárolására, nem túl nedves, nem túl forró és természetesen legyen tiszta.

Arra is figyelj, hogy árnyékos hely legyen, mert a túl sok fény kifakíthatja a ruhák színét.

Ha nincs elég helyed a lakásodban, fontold meg, hogy a következő télig hátralévő időre bérelsz egy tárolóhelyet, sufnit, vagy garázst valahol.

Mielőtt elpakolsz

Mielőtt elrakod a ruhákat, gondosat tisztítsd ki őket, győződj meg róla, hogy kártevőmentesek. Elég kellemetlen lenne ősz végén azzal szembesülni, hogy egész kis rovarcsaládok fészkelték be magukat a legszebb pulóvereid közé.

Dobozolás

Okos, helykímélő megoldás a kabátokat, pulóvereket összehajtva bedobozolni. A légmentesen lefedhető műanyag ládák különösen praktikusak, mert távol tartják a nedvességet és a molyokat, ám sajnos a levegő sem jut be.

A kartondobozok egy olcsóbb megoldást kínálnak, de mindenképp ügyelj arra, hogy száraz helyre kerüljenek, mert ezek nem védig meg a ruháidat a nedvességtől. Sőt, például az egerektől sem… Tegyél a dobozokba levendulát, vagy molyirtó párnácskákat, tablettákat.

A bőrönd a legjobb választás. Védi a ruhákat, de engedi őket kicsit szellőzni is. Ha van extra, használaton kívüli bőröndöd, akkor a rauháidat hajtogasd selyempapírba és úgy tedd őket el.

A levegőzés

Ha a ruháid tudnak a tárolás közben levegőzni, akkor megelőzheted, hogy megpenészedjenek.
Ha dobozokban tárolod őket, akkor a nehezz ruhadarabokat tedd alulra, és a tetejére a könnyűeket, ezzel is elősegítheted, hogy kicsit jobban szellőzzenek.
Soha ne csomagold be a ruháidat műanyag zsákba, hacsak nem vákuumos és zárható. Vannak olyan tároló zsákok, amelyekből a porszívó segítségével kiszívható az összes levegő. Ezeknem a ruhák nem tudnak megpenészedni és a felesleges levegő nélkül sokkal kisebb helyet is foglalnak.

Elkerülendő dolgok

Bizonyos ruhadarabokat, mint például a kötött holmikat nem szabad hosszú ideig lógatni, mert eldeformálódhatnak. Ezeket dobozokba tedd! Ha akasztókon tárolsz néhány holmit, mindig győződj meg róla, hogy rásimulnak és a felső varrás a megfelelő helyen van.

Ahelyett, hogy műanyag védőzsákokba helyezed őket, vegyél elő egy régi lepedőt és vágj lyukakat a középére az akasztók számára. A ruhák ez alatt a lepedő alatt egész évben védettek lesznek, de megfelelően szellőznek.

Felszerelések tárolása

Természetesen nem minden téli holmi áll csak ruhákból. Van néhány dolog, amire nem lesz szükséged, amíg az időjárás megint télire nem fordul:

  • Teljesen szárítsd meg a téli felszereléseidet, különösen a mozgatható részeket, mint például a síkötéseknél. Találj egy hűvös, száraz, félreeső helyet nekik!
  • Akaszd fel a síléceket, lapátokat és jégkorcsolyákat egy félreeső helyre.

Ha gondosan végzed a raktározást, akkor a téli ruházatod és a felszerelések kicsomagolásakor sem fog kellemetlen meglepetés érni, amikor majd újra szükséged lesz rájuk.
Forrás: Hobbi és Otthon