Milyen akciókamerát vegyek?

akciókamerák

Az akciókamera, más néven sportkamera, néha csak „GoPro” a talán legjobban ismert márka után méltán lett népszerű sokaknak az utóbbi években. Mára már nemcsak egy vagy két, hanem rengeteg típusú akciókamera létezik, amelyeket több különböző gyártó ajánl. Az alábbi cikkben segítséget kívánunk adni arra vonatkozóan, hogy melyik az a több szempont, amit érdemes fejben tartani az akciókamera vásárlás előtt.

Heti többször vagy évente néhányszor tervezzük használni?

A fogyasztói társadalom egyik (sokak szerint nagyon negatív) velejárója az impulzív vásárlás, amikor olyasmit veszünk, akár drágán is, amelyre valójában nincsen szükségünk. Emellett az időhiány is közrejátszik abban, hogy otthonunk egyre inkább teletöltődik tárgyakkal. Ez két negatív folyamat, amely egymást is erősítheti.

Vannak, akiknek az életét egy akciókamera megkönnyíti, ezt azonban csak évente néhányszor használják majd: ilyenek lehetnek a családi rendezvények, nyaralások, nagyobb baráti összejövetelek.

Van, aki akciókamerát leginkább autóból, autóban tervezi használni (vezetés közben természetesen ne tartsuk a kamerát és próbáljunk meg videózni vagy fényképezni).

Azok, akik foglalkozni akarnak a videókkal később, mindenképp vegyék azt is figyelembe, hogy milyen nagy felbontású videóval bír el a gépük és a videószerkesztőjük. Ez lehet pl. 4K, de akár FULL HD is.

Vannak, akik pedig vízen, vízben tervezik az akciókamerát használni: búvárkodásnál, vadvízi evezésnél (rafting) vagy épp wakeboard(ing) közben.

Az egyik hagyományos (de ezzel együtt nagyon is extrém) felhasználása egy akciókamerának a motorozás, cross country, downhill és más extrém bringázás, síelés, bázisugrás és hasonlóan sok mozgással, rázkódással, akár ütésekkel járó használat.

Kezdő és amatőr kamerák

A belépő szintű termékek ideálisak azoknak, akik évente néhányszor használják majd ezeket és rá akarnak érezni a sportkamerák ízére, itt az árak a legalacsonyabbak (kb. 15-25 ezer Ft), nincs rázkódás kiegyenlítő Gyro szenzor, WiFi támogatás, általában legfeljebb 1080P HD felvétel a legjobb minőség és a színhűség is sokszor sérül.

Középkategória

Sokak szerint ár-érték arányban ezek a legjobb termékek: 30-50.000 Ft között mozognak az áraik. Itt már találunk WiFi támogatást, Gyro szenzort és a beállításokban is el lehet merülni. A videók és fotók minősége összehasonlíthatatlanul jobb az előző kategóriánál, 2K és 4K minőségben is készíthetünk (interpolált) felvételeket.

Profi kamerák

Itt mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk, 60-70.000 Ft-tól kezdődnek ezek a darabok, azonban itt már el is feledkezhetünk a kompromisszumokról. Bármiről legyen is szó, ezekben a daraboknak nem szabadna, hogy csalódjunk.

Ezekkel már minőségi rövidfilmeket is lehet készíteni, a működésük abszolút stabil, 4K-s videókat akár 60 FPS (képkocka / másodperc) sebességgel is készíthetünk, az elkészített képek és videók élethűek és színesek lesznek.