Energetikai tanúsítvány: a várható hatások

energetikai tanusítvány

A kötelezővé váló tanúsítás költségét a lakás/épület tulajdonosok most egyfajta adóként fogják fel, ami érthető, de más megvilágításba fog kerülni, ha ez az irata fontossá válik egy adásvételnél, ahol látszólag egyforma értékű, de talán pont nem egyforma energia besorolású ingatlan között kell dönteni. Ebben az esetben ez készpénzben megjelenő hatással fog járni. Új épületekhez energetikai tanúsítvány kiállítás? Kerese cégünket!!

A különféle épület korszerűsítések/lakásfelújítások EU-s támogatásainál a tanúsítvány segítségével lehet majd meghatározni, hogy 1-2-3 kategóriát fog “ugrani” a lakás besorolása, vagyis ezután fogják megadnia támogatást és innentől kezdve az építtetők is érdekeltté lesznek téve (persze eddig is voltak felújítási, korszerűsítési pályázatok, de senki sem vizsgálta, hogy ez milyen tényleges megtakarításokkal járt). Az új építésű lakásoknál már az engedélyeztetésnél megtörténik a kötelezés a jobb energiafelhasználás irányába és a jövő szempontjából talán ez a legfontosabb.

A fentiek miatt pedig várhatóan némiképp át fog alakulni, meg fog változni az építőanyag piac, mert számos építőanyag nem felel meg a jelenlegi formájában. A legnagyobb változás valószínűleg a nyílászáróknál fog bekövetkezni, mert nem lesz mindegy, hogy az ablakokat U= 2,0 vagy U= 1,0 értékkel vehetjük-e figyelembe, lévén az energiaveszteség legnagyobb része itt keletkezik. A szeptember 1-i rendelkezés szerint az új épületekbe a követelményérték (fa és müa ablakra) már U=1,6 W/m2K, amiből az következik, hogy a ma forgalomban lévő ablakok jelentős része nem fog megfelelni ennek (ez az érték az ablak EGÉSZÉRE vonatkozik, nem az üvegezésre).

Az új rendelkezés ki fog hatni a tervezésre kerülő épületeknél is, mert a majdani tanúsítvány figyelembe vételével az építtetők még inkább érdekeltek lesznek, hogy kedvező energiafelhasználású épületeket tervezzenek nekik. A várható építési költség növekedésnek és az elérhető energia megtakarítás összevetésének mostantól sokkal fontosabb szerep jut, nem is szólva a mainál sokkal racionálisabb épületek tervezésének.

Hasznos cikkek:
Az energiatanúsítvány ajánlásai
Energetikai tanúsítvány: alapelvek és a résztvevők
Energetikai tanúsítvány: a szabályozás két alapesete
Energetikai tanúsítvány: a bevezetés hatálya