Felnőttkorban fogszabályzás?

fogszabályozás

Napjainkban a tinik körében szinte már divatnak számít a fogszabályzó, hiszen idejét múlt feltevés, hogy csak a gyerekek fogát lehet szabályozni. Az emberek nagy többsége már felnőtt fejjel döbben rá, hogy bizony nem olyan szép látványt nyújt az összevissza álló fogsor.

Ezt a rendellenesen álló fogsort okozhatja az öröklés, vagy a gyors fogváltás is, amikor is nem követi a fogváltás ütemét az arccsont fejlődése. Ezeken az esztétikai hibákon kívül sajnos vannak további problémák is, hiszen a rendezetlen fogsort nagyon nehéz tisztítani, ezáltal sokkal hamarabb alakulhat ki fogkő, vagy fogszuvasodás.

A fogszabályzó készülékeknek több fajtája is van: műanyag, porcelán, vagy akár fém, azonban mindig az egyéni igények figyelembevételével történik a kiválasztás.

A fogszabályzó készülékek speciális tisztítást igényelnek: speciális fogkefe, fogköztisztító, szájvíz alkalmazása az ajánlott.

Mindezek azonban felnőttkorban is lehetségesek! A felnőttek általában az esztétikai fogszabályzásra jelentkeznek, amikor is az elöl elhelyezkedő, frontális fogak újrarendezését kérik. A fogszabályoztatásnak egészségügyi okai is lehetnek, amilyen például: hogy nem megfelelően kapcsolódnak egymáshoz, egymásba a fogak. Amennyiben nem érintkezik megfelelően az alsó és felső fogsor, akkor fordulhat elő a fogcsikorgatás, fogkimozdulás, szorítás, állkapocs ízületi fájdalom, vagy a fogletörés.

Miben tér el a felnőttkori fogszabályzás a gyermekkori fogszabályzástól?

Felnőttkorban már az ízületeink, csontjaink merevebbek, így a fogsorunkra is igaz. Felnőttkorban önligirozó rögzített fogszabályzókkal (lágy erőkkel dolgozó) lehetséges a fogszabályzás. Maga a folyamat is több időt vesz igénybe, ami nagyobb türelmet is igényel. A felnőttkori fogszabályzás általában 2 évet vesz igénybe. Az esztétikai jellegű fogszabályzás pedig mindössze csak fél évet.

Azonban napjainkban köszönhetően a modern technológiának a kezelés időtartama lecsökkent, egyetemben a felnőttkori fogszabályozás kellemetlenségével, valamint sokkal esztétikusabb látványt nyújtanak legújabb fogszabályzók, vagy akár már „láthatatlan” is lehet.  További cikkeinkért kattintson a VajdaDental Fogászat oldalára.