Celtic FC

A Celtic Football Club, közismert nevén Celtic egy skót profi labdarúgóklub, amely a skót Premiershipben játszik. A klubot 1887-ben alapították azzal a céllal, hogy enyhítse a Glasgow East End-i bevándorló ír lakosság szegénységét. Első mérkőzésüket 1888 májusában játszották, egy barátságos mérkőzésen a Rangers ellen, amelyet a Celtic 5-2-re nyert meg. A Celtic meghonosodott a skót labdarúgásban, és a 20. század első évtizedében hat egymást követő bajnoki címet nyert. A klub a legnagyobb sikereit az 1960-as és 70-es években aratta Jock Stein vezetésével, amikor kilenc egymást követő bajnoki címet és az 1967-es európai kupát nyerték. A Celtic története során végig zöld-fehérben játszott, 1903-ban vette fel a karikákat, amelyeket azóta is használnak.

A Celtic egyike annak az öt klubnak a világon, amely története során több mint 100 trófeát nyert. 52 alkalommal nyerte meg a skót bajnokságot, legutóbb 2021-22-ben, 40-szer a skót kupát és 20-szor a skót ligakupát. A klub legnagyobb szezonja az 1966-67-es volt, amikor a Celtic az első brit csapatként megnyerte az európai kupát, emellett a skót bajnokságot, a skót kupát, a Ligakupát és a Glasgow Kupát is megnyerte. A Celtic bejutott az 1970-es európai kupadöntőbe és a 2003-as UEFA-kupa-döntőbe is, de mindkettőben vereséget szenvedett.

A Celtic régóta ádáz rivalizálásban áll a Rangersszel, és a klubokat Old Firm néven ismerik, egyesek a világ legnagyobb futballderbijének tartják. A klub szurkolói táborát 2003-ban világszerte kilencmillióra becsülték, és több mint 160 Celtic-szurkolói klub működik több mint 20 országban. A 2003-as UEFA-kupa-döntőre a becslések szerint 80 000 szurkoló utazott Sevillába, és a vereség ellenére tanúsított „rendkívül hűséges és sportszerű viselkedésük” a FIFA és az UEFA Fair Play-díjjal jutalmazta a klubot.

Skót bajnokság tabella – FociTipp.net