Milyen stílusirányzatban alkoss hobbifestőként?

festés

Sokan azért nem mernek elkezdeni valamit, mert attól tartanak, hogy ha valami nem olyan, ahogy az a Nagykönyvben meg van írva, az már nem is lehet jó. Pedig miért ne lehetne? Különben is, tudjuk egyáltalán, hogy milyen stílusirányzatok vannak abban a Nagykönyvben?

A Te stílusod

Picassot is a mai napig elismerik és méltatják annak ellenére, hogy nem Munkácsy képeket festett. Azért mert egy alkotás kilóg egy stílusirányzatból, nem jelenti azt, hogy egy másikban nem lehetne éppen műremek!

Minden művésznek meg kell találnia a saját stílusirányzatát. Ha nem sikerül, akkor pedig létre kell hozni egy újat! Az ilyen bátor reformereknek köszönhetjük a 20. század művészetének stíluskavalkádját.

Hobbifestőként is folyamatosan keresni kell azt a stílusirányzatot, amiben a legszebben, legérzékletesebben tudod kifejezni magadat.

Ismerkedj meg most pár izgalmas, de megfesthető stílusirányzattal a 20. századból, amit akár hobbifestőként is sikeresen követhetsz.

Szecesszió

A szecesszió a 19. és 20. század fordulóján nagy sikerrel hódító stílusirányzat. A társadalmi változások küszöbén állunk ekkor; a technika előforradalmát éljük. A művészetnek, mint a világ egyik reflexiója, reagálni kellett ezekre a hatásokra. A szecesszió stílusirányzata egyfajta kivonulás az addig megszokottól az újszerűbe.

Stilizált, mégis nagyon részletgazdag; élénk, színes, látványos alkotások születtek ekkor, amelyek kedvelt motívumai közé tartozik az indaminta, a csigavonal, a levelek és a növényi részek. Ugyanakkor előszeretettel alkalmazza a geomeriai formákat is.

A szecesszió stílusirányzatának megfelelő alkotásokhoz nem kell mértani pontossággal tudni rajzolni, festeni, hiszen inkább az íves vonalak, mintsem az egyenesek jellemzik. Az arányok se mindig a valóságnak megfelelőek, mégis annyira kompakt és elegáns mindegyik mű, hogy minden festőnek kedve lenne rögtön lefesteni.

Hobbifestőként Te is bátran próbálkozz a szecesszió stílusirányzatával! Érdemes előbb egy meglévő festménnyel próbálkozni, majd szabadjára engedni a fantáziád és önállóan is alkothatsz!

Ha egy kis segítségre lenne szükséged, akkor jelentkezz élményfestésekre, ahol gyakran festenek le képeket a szecesszió stílusirányzatából. Ilyen képek például:

  • Gustav Klimt: A csók
  • Gustav Klimt: Anya és gyermeke
  • Alfons Mucha alkotásai
  • Beardsley, Aubrey: A pávaszoknya

A szecesszió stílusirányzata a festészeten kívül a grafika-, ipar- és építőművészet területén volt népszerű, és születtek olyan maradandó alkotások, mint a Tiffany lámpák vagy az Iparművészeti Múzeum Budapesten.

Impresszionizmus

Szintén a 19. század végén született meg az impresszionizmus stílusirányzata Claude Monet is festőtársainak reformtörekvései révén. Ekkoriban terjedt el a fényképezőgép, amely a festészetet, mint a valóságot leképező eszközt hivatott leváltani.

A festőművészek pedig nem bánkódva az eseten, stílust váltottak, és megalapították az impresszionizmus stílusirányzatát.

Az impresszionizmus elsődlegesen a festészetben bontakozott ki. A színes képeken a formák, alakzatok mint “határtalan”, éles kontúr nélküli, elmosódott alakzatok jelennek meg, melyeket ecsetfoltokból alkottak meg a festőművészek. Ezen stílusirányzat képei közül sok a szabad ég alatt készült, ahol a természetes fény napszakonként változó színei gyönyörű benyomásokat ébresztettek a festőművészekben, amiket ők igyekeztek a vásznon is megjeleníteni.

Hobbiművészként mindenképp próbálkozz az impresszionista stílusirányzattal, hiszen itt sem szükséges mértani pontossággal figyelni a vonalakra. Sokkal szabadabb, megengedőbb, könnyedebb az egész stílusirányzat. Az impresszionista képek sokszor inkább távolról érvényesülnek a konkrét kontúrok hiánya miatt.

Ha egy kis kezdeti segítségre lenne szükséged, nézz be egy élményfestésre, ahol szintén előszeretettel festenek le impresszionista képeket.

Impresszionsita stílusirányzatú képek:

  • Claude Monet: Tavirózsák
  • Claude Monet: Pipacsmező

Absztrakt

Mindazoknak, akik a világot másféleKÉPpen szeretnék ábrázolni és a konkrét tények helyett inkább elvont érzésekkel szeretnének kommunikálni, érdemes a legkreatívabbal, az absztrakt festészettel megpróbálkozni.

Itt végképp nem kell, és nem is lehet megfelelni senkinek; legfeljebb magadnak.

Ez az a stílusirányzat, amiben igazán megmutathatod magadat.

Talán furcsán hangzik, de ezt is lehet, sőt érdemes gyakorolni, fejleszteni. Ezt megteheted otthon vagy a feljebb említett élményfestéseken. Utóbbi esetén ilyenkor nem egy konkrét absztrakt festményt “másolnak” le a résztvevők, hanem új technikákkal, eszközökkel, kifejezésmódokkal ismerkednek meg, amiket alkalmazva maguk is önálló alkotásokat festhetnek meg, szinte egyedi stílusirányzatot létrehozva.

Legyünk professzionális festőművészek vagy lelkes hobbifestők, a legfontosabb, hogy megtaláljuk a festészetben önmagunkat. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha rálelünk a hozzánk legjobban illő stílusiranyzatra.

Szecesszió, impresszionizmus, absztrakt. Mi most ezeket mutattuk be. Reméljük, legközelebb Te mutatod be nekünk a Te saját stílusodat! Várjuk szeretettel!