USA: A Google nem vétkes a keresési eredmények manipulálása miatt

Megszüntette a Google elleni, csaknem két éve tartó vizsgálatot az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), mert arra a megállapításra jutott, hogy a cég a keresési eredmények rangsorolásával nem sértette meg sem a trösztellenes, sem a verseny korlátozását tiltó szabályokat – közölték pénteken az amerikai napilapok.

Az FTC a 19 hónapig tartó vizsgálat nyomán megállapította: nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy tisztességtelen keresésmanipulálás miatt eljárást indítsanak a cég ellen. Az Egyesült Államokban az internetes keresések 70 százalékát a Google segítségével végzik, de cég keresőszolgáltatása világviszonylatban is a legnépszerűbb .

A vetélytársak, köztük a Microsoft, azt kifogásolták, hogy a Google keresőmotorjainak algoritmusa prioritást biztosít a cég saját szolgáltatásainak, valamint azoknak a vállalkozásoknak, amelyek fizetnek előbbre sorolásukért. Az FTC öt biztosa egyhangú szavazással hozta meg döntését. Lapkommentárok szerint a Google ezután tovább erősítheti dominanciáját az interneten a konkurenseivel szemben, de a cég által bevezetett innovációk hasznosak lehetnek a fogyasztók számára a keresésükre beérkező gyorsabb, jobb és értékesebb válaszok révén.

A Google ugyanakkor önként – de jogilag nem kötelező érvénnyel – vállalta, hogy megkönnyíti az internetes hirdetők számára a rivális weboldalakra is kiterjedő kampányok folytatását. A cég abba is beleegyezett, hogy megoldást talál azokra a kifogásokra, amelyek szerint visszaél azokkal a mobilkészülékes szabadalmakkal, amelyekre a Motorola Mobility megvásárlásával tett szert.

A vetélytársak most a Google ellen az Európai Unió által folytatott, hasonló vizsgálatban bíznak. Michael Jenningsnek, az Európai Bizottság szóvivőjének pénteki bejelentése szerint az FTC döntése nem befolyásolja az európai eljárást.

A Google tavaly júliusban ismertette a bizottsággal nem hivatalos megállapodási javaslatát. Az EU „kormánya” december 18-án egyhónapos határidőt szabott a cégnek, hogy kidolgozza a rendezésre vonatkozó. Ha a Google nem orvosolja a panaszokat és elmarasztalják, akkor akár a bevételének 10 százalékát jelentő – mintegy 4 milliárd dolláros – bírság kifizetésére is kötelezhetik.

forrás MTI