Sharp: Új technológia és 20 új LED TV modell

 

Új, energiatakarékos kijelző technológiát, Ultra HD felbontású paneleket és az AQUOS család legújabb, nagy képátlójú LED televízióit hozta el a Sharp a szórakoztatóelektronikai termékek idei legnagyobb kiállítására. Itt mutatták be a világ legvékonyabb érintőképernyőjét, valamint az első, működő 8k televíziót is.

Sharp AQUOS LC-90LE745U
Sharp AQUOS LC-90LE745U

A Sharp a CES 2013 kiállításon mutatta be legújabb fejlesztését, az IGZO (indium-gallium-cink-oxid) félvezetőt, és első olyan termékeit, amelyeknél már az erre épülő kijelzőket alkalmazzák. Az IGZO technológiával felszerelt készülékek rendkívül energiatakarékosak, képesek nagyfelbontású képek megjelenítésére és fejlett, pontos érintésvezérlést tesznek lehetővé.

Szintén a CES-en mutatta be a Sharp közel húsz, 60 colosnál nagyobb kategóriájú, az AQUOS® LED TV termékvonalhoz tartozó modelljét. Továbbá kiállították a világ egyik legnagyobb képátlójú, 90 colos LED TV-jét. Több, Quattron™ technológiával készült modellt, valamint a 60″, 70″ és 80″ méretkategóriában is nagyobb választékot, új, vékony formatervezésű készülékeket is kipróbálhattak a kiállítás látogatói.

A Sharp elsősorban a nagyobb képátmérőjű televíziók piacán vár növekedést. “Egyszerű a dolog – a fogyasztók nagy képernyőre vágynak kiváló képminőséggel, és ebben a szegmensben a Sharp egyedülállót képes nyújtani” – mondta John Herrington, a Sharp Electronics Marketing Company of America elnöke. “Készen állunk rá, hogy növeljük vezető pozíciónkat a nagyképernyős LED TV-k piaci szegmensében eddigi legjobb AQUOS készülék kínálatunkkal, még szélesebb nagyképernyős LED TV választékkal, még több Quattron modellel és különleges design megoldásokkal.”

A Sharp az elsők között fejlesztett Ultra HD felbontású termékeket, amelyek az otthoni felhasználású, nagyfelbontású 4K kijelző technológia következő generációját jelentik. A termékek közül a nagyképernyős ultra HD felbontású TV-k két termékvonalát mutatták be, ezek már ebben az évben elérhetők lesznek a világpiacon.

A CES-en bemutatott új termékekről és technológiákról bővebben:

IGZO

A Sharp az első vállalat, amelynek sikerült IGZO-t, egy innovatív új vegyületet (indium-gallium-cink-oxid) tömeggyártásban előállítania. Az új vegyület váltja az iparágban általánosan használt amorf szilíciumot, a vékony film tranzisztorokban (TFT) aktív rétegként alkalmazott anyagot.

Az IGZO előnyei a következők:

• Rendkívül nagy felbontás és tisztaság: Az IGZO tranzisztorok számottevően kisebbek a hagyományos LCD-knél és lényegesen nagyobb elektron-mobilitással rendelkeznek. Ennek köszönhetően több adat jeleníthető meg egy ilyen kijelzőn, ami különlegesen részletes képet eredményez – akár négyszer nagyobb részletgazdagsággal, mint a hagyományos Full HD vagy 1080p felbontású LCD-k esetében.

• Rendkívül alacsony energiafogyasztás: az IGZO képes megőrizni a képernyőn megjelenített adatokat egy bizonyos ideig anélkül, hogy frissítené azokat, még akkor is, ha a tranzisztor nincs feszültség alatt. Ez a tulajdonság jelentősen képes csökkenteni a készülékek energiafogyasztását, ami mobil kijelzők esetében hosszabb akkumulátoridőt eredményez.

• Nagy teljesítményű érintésvezérlés: A hagyományos LCD-kkel összehasonlítva az IGZO kijelzők drasztikusan csökkentik az érintés során bevitt zajt. Ez lehetővé teszi a gyors, egyszerű, még természetesebb írást és finom vonalak rajzolását.

Ultra HD felbontású, ultravékony panelek

A CES-en mutatta be a Sharp legmodernebb, 32″-es osztályba tartozó professzionális LCD monitorjait, a PN-K321 modellt és egy érintőképernyős monitor prototípusát, amely IGZO technológiával és ultranagy, 4K × 2K felbontással (3840 × 2160 pixel) rendelkezik, azaz négyszer nagyobb felbontású, mint a Full HD. Ezen felül ezek a modellek büszkélkedhetnek az iparág legvékonyabb kialakításával, mindössze 35 mm vastagok. Az érintőképernyős monitorprototípus képes 10-pontos multi-touch opcióra, amely lehetővé teszi a felhasználók számára egyszerre több gesztus érintéses bevitelét, ami különösen hasznos képek, grafikák, komplex vizuális elemek vagy építészeti tervek kezelésekor és ábrázolásakor. A PN-K321 modell várhatóan februárban kerül forgalomba, először az USA-ban.

A Sharp vezető szerepet játszik a képernyőfelbontás következő generációjának, az ultra HD felbontásnak a kifejlesztésében. A korábban 4K néven ismert formátum jelentős ugrást jelent a megjelenítésben, pixelfelbontása négyszerese a 1080p felbontásának. A CES-en a Sharp egyszerre két nagyképernyős Ultra HD technológiát is bemutatott, amelyekkel 2013-ban jelenik meg a piacon:

2013-as AQUOS termék kínálat

A Sharp bemutatta teljes 2013-as AQUOS LED TV kínálatát, új dizájnnal és olyan nagy képernyő méretekkel, mint a 60″-as, 70″-es, 80″-as képátlójú, illetve a világon legnagyobb, kereskedelmi forgalomban kapható 90″-es képátlójú LED TV modellekkel.

Az AQUOS termékvonal két sorozatot is tartalmaz, amelyek Quattron™ technológiával rendelkeznek. Minden nagyképernyős AQUOS LED TV okos TV is egyben, kétmagos processzorral a gyors és könnyű kapcsolódás, vezérlés és tartalomkínálat érdekében. A kiemelt szériának számító 8-as sorozat rendelkezik az úgynevezett Super Bright funkcióval, amely egy intelligens kontrasztvezérlőt és egy fényerősebb kijelzőt kombinál.

A Quattron következő generációja

A Sharp a Quattron technológia következő generációját is bemutatta a 2013-as CES-en. A Sharp piros-zöld-kék-sárga Quattron paneljében használt speciális jelfeldolgozó révén a Quattron következő generációjában lehetséges lesz ezeknek a színeknek az önálló vezérlése és használata, így egyetlen pixelben dupla felbontás érhető el. Ennek a technológiai áttörést jelentő funkciónak köszönhetően a következő generációs Quattron egy 1080p felbontású panel tényleges felbontását Ultra HD-szerű szintre emelheti videók, állóképek, valamint webalapú szövegek esetében. A következő generációs Quattron technológia speciális jelfeldolgozást is alkalmaz, amivel a 1080p felbontású kép 4K-ra skálázható fel. A Sharp várhatóan 2014-ben mutatja be következő generációs Quattron technológiával rendelkező termékeit.

8K

A cég bepillantást engedett a nagyfelbontás jövőjébe, amikor működés közben mutatta be a 8K felbontást egy 85”-es képátlójú TV-képernyőn. A 8K elnevezés a 7680 x 4320 felbontást takarja, ami egy HD TV felbontásának 16-szorosát jelenti és hihetetlenül részletes, kiváló minőségű képet nyújt.