RobonAUT 2013 robotverseny a BME-n

 

Önállóan működő robotok versenyét tekinthetik meg az érdeklődők január 12-én 10-14 óra között a Műegyetem Q épületének aulájában, a megmérettetésen 12 csapat robotjárművei mérkőznek meg egymással.

RobonAUT 2013
RobonAUT 2013

RobonAUT 2013címmel hirdetett robotépítő versenyt a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke a mesterképzésben részt vevő hallgatók számára – közölte az egyetem. A verseny nem titkolt célja, hogy az MSC képzésben részt vevők ne csak elméleti, hanem gyakorlati tudásra is szert tegyenek, sőt mutassák is meg, hogy mire képes 2013-ban egy magyar mérnökhallgató.

A versenyen háromfős csapatok és az általuk épített, önállóan működő robotjárművek vehetnek részt. A robot feladata, hogy emberi beavatkozás nélkül, minél rövidebb idő alatt végigmenjen egy akadálypályán, útja során a lehető legtöbb részfeladatot teljesítve. A pálya elrendezése előre nem, de elemei – úttorlasz, extra útelágazás, garázs, híd, gyorsasági szakasz – ismertek a résztvevők számára. Verseny közben semmilyen kommunikáció nem megengedett a robot és a külvilág között. A megmérettetés egyes fordulói között a robotok szoftverének módosítására lehetősége nyílik a hallgatóknak.

“A versenyen való sikeres részvétel komoly matematikai és fizikai ismereteket igényel. A tanulmányok során nem árt elmélyedni az irányítástechnika, a nyomtatott áramkörök, a programozás rejtelmeiben, valamint a mikrokontrollerek világában. Ezen akadályokat leküzdve hatalmas élmény egy olyan gép tervezése és építése, mely engedelmesen végzi el a számára betanított feladatokat” – hangsúlyozza Tevesz Gábor egyetemi docens, a verseny egyik fővédnöke.

forrás MTI