Retina kijelzővel érkezik az új Apple MacBook Pro laptop

Az Apple bemutatta nagy népszerűségnek örvendő 13 hüvelykes MacBook Pro laptopjának teljesen új változatát. Az új, kompakt kialakítású laptop lenyűgöző Retina kijelzőt és teljes egészében flash-alapú tárolót kapott. A mindössze 19 mm-es vastagságának és 1,6 kg tömegének köszönhetően rendkívül kényelmesen hordozható 13 hüvelykes, Retina kijelzős MacBook Pro 20 százalékkal vékonyabb és csaknem fél kilogrammal könnyebb az előző 13 hüvelykes MacBook Pro modellnél.

Apple MacBook Pro
Apple MacBook Pro

„A legnépszerűbb Mac gépünknek számító 13 hüvelykes MacBook Pro teljesen megújult: új, vékony és könnyű kialakítást, gyors flash-alapú háttértárat és lélegzetelállító Retina kijelzőt kapott” – nyilatkozta Philip Schiller, az Apple globális marketingágazatának vezető alelnöke. „Életteli színeivel, tűéles szövegmegjelenítésével és a piacon kapható 15, illetve 17 hüvelykes laptopok bármelyikénél nagyobb képpontsűrűségével a Retina kijelző alapjaiban változtatja meg a laptopképernyőkről kialakított képünket.”

Az új MacBook Pro 13 hüvelykes Retina kijelzője több mint négymillió képpontot jelenít meg, ami majdnem kétszer több a HD-televíziók képpontjainak számánál. A 227 ppi felbontású Retina kijelző képpontsűrűsége olyan nagy, hogy az emberi szem normál távolságból már képtelen megkülönböztetni egymástól a képpontokat. Ennek eredményeként a képek lenyűgözően élesek, a szövegmegjelenítés pedig a nyomtatott kiadványok minőségével vetekszik. A 13 hüvelykes MacBook Pro legutóbbi modelljénél négyszer több képpontot megjelenítő új laptopon a felhasználó képponthű HD minőségben szerkesztheti videóit, és soha nem látott részletgazdagságban élvezheti nagy felbontású képeit. A Retina kijelző IPS technológiával biztosít 178 fokos széles látószöget, valamint a legutóbbi generációhoz képest 75 százalékkal csökkentett tükröződést és 29 százalékkal nagyobb kontrasztot.

A tradicionális laptop-merevlemezeknél akár négyszer gyorsabb flash tárolójának köszönhetően az új MacBook Pro rendkívül jó válaszidővel büszkélkedhet, legyen szó akár az alvó állapotból való felébresztésről, akár alkalmazások indításáról. A flash tároló gyorsaságát és a legújabb kétmagos Intel-processzorok erejét kombinálva a 13 hüvelykes, Retina kijelzős MacBook Pro még a legnagyobb erőforrás-igényű alkalmazásokat is gond nélkül futtatja.

A 13 hüvelykes, Retina kijelzős MacBook Pro modelleket 2,5 GHz-es Intel Core i5 (vagy az ahelyett választható gyorsabb, 2,9 GHz-es Intel Core i7) processzorral, Intel HD Graphics 4000 videokártyával, 8 GB 1600 MHz-es RAM memóriával, valamint akár 768 GB kapacitású flash tárolóval szerelték fel. A két Thunderbolt és két USB 3.0 porton keresztül a felhasználók több kijelzőt és nagy teljesítményű eszközt is csatlakoztathatnak laptopjukhoz, az új HDMI-porton keresztül pedig egyszerű a HDTV-készülékek csatlakoztatása. A 13 hüvelykes, Retina kijelzős MacBook Pro felszereltségének része ezenkívül egy FaceTime HD-kamera, két mikrofon, továbbfejlesztett hangszórók, háromsávos 802.11n szabványú Wi-Fi technológia, Bluetooth 4.0, valamint MagSafe 2 hálózati csatlakozó.

A 13 hüvelykes MacBook Pro akkumulátora akár hétórás működést és harmincnapos készenléti időt is lehetővé tesz elektromos hálózati kapcsolat nélkül. Az OS X Mountain Lion operációs rendszer teljesen új Power Nap funkciója alvó állapotban is naprakészen tartja a Retina kijelzős MacBook Pro laptopot. A Power Nap automatikusan frissíti a Mail, a Kontaktok, a Naptár, az Emlékeztetők és a Fotóadatfolyam alkalmazásokat, és a laptop csatlakoztatásakor letölti a szoftverfrissítéseket, valamint biztonsági másolatot készít a Mac rendszeréről a Time Machine alkalmazással.

Az Apple energiatakarékosság és környezetvédelem iránti elhivatottságát hűen tükrözi, hogy 13 hüvelykes, Retina kijelzős MacBook Pro laptopja megfelel az Energy Star 5.2 szabvány szigorú követelményeinek, és kiérdemelte az EPEAT Gold minősítést. A modellek unibody házának anyaga nagymértékben újrahasznosítható alumínium. Alapfelszereltségük része a higany felhasználása nélkül, arzénmentes üvegborítással készült energiatakarékos, LED-es háttér-világítású kijelző. Az Apple laptopjai jelentős mértékben újrahasznosítható alapanyagokból készülnek. Nem tartalmaznak brómtartalmú égésgátlókat, és PVC-mentesek.

Az új 13 hüvelykes, Retina kijelzős MacBook Pro laptopokon az OS X Mountain Lion rendszer fut, amelynek funkciói között szerepel többek között az Üzenetek alkalmazás, az Értesítési központ, a rendszerszintű megosztási funkció, az AirPlay-alapú tükrözés, a diktálás, a Game Center és a fokozott biztonságról gondoskodó Gatekeeper szolgáltatás. Az OS X rendszer alapjaiba integrált iCloud szolgáltatás jóvoltából a Mountain Lion felhasználói még könnyebben tarthatják naprakészen adataikat minden eszközükön, beleértve Mac számítógépüket és iPhone, iPad, illetve iPod touch eszközeiket.

Árak és elérhetőség
A 2,5 GHz-es (Turbo Boost technológiával akár 3,1 GHz-ig gyorsítható), kétmagos Intel Core i5 processzorral, 8 GB memóriával és 128 GB kapacitású flash tárolóval ellátott 13 hüvelykes, Retina kijelzős MacBook Pro induló ára forgalmi adóval együtt 569 990 Ft (forgalmi adó nélkül 448 811 Ft), a 256 GB kapacitású flash tárolóval felszerelt konfigurációé pedig 669 990 Ft (forgalmi adó nélkül 527 551 Ft). Személyre szabott konfigurációs lehetőségek: gyorsabb kétmagos Intel Core i7 processzor és akár 768 GB-os flash tároló. Az Apple a további technikai adatokról, személyre szabott konfigurációs lehetőségekről és tartozékokról online, az apple.com/hu/macbook-pro weboldalon nyújt részletes tájékoztatást. A 13 hüvelykes, Retina kijelzős MacBook Pro már megvásárolható az Apple Online Store áruházban (www.apple.com/hu), az Apple Store üzletekben, valamint az Apple hivatalos viszonteladóinál.