Nyolcórás váltásban több ezren cenzúrázzák a „kínai Twittert”

Több ezer cenzora van a „kínai Twitterként” emlegetett Sina mikroblognak, ők igen gyorsan és hatékonyan dolgoznak – állítják amerikai és kínai kutatók nemrég megjelent tanulmányukban. Az MIT Technology Review című amerikai szaklapban közzétett kutatás szerint a több mint félmilliárd regisztrált felhasználót jegyző Sina mikroblognak legalább négyezer, nyolcórás váltásban dolgozó cenzora van, s nekik minden percben 70 ezer új mikroblogbejegyzést kell „megtisztítaniuk”.


ChinacenzorA mikroblog cenzúrázása két lépcsőben történik: bizonyos szavak használata már magában is ellehetetleníti az üzenet posztolását, a nyilvánosságra került bejegyzések konformitásáról pedig a cenzorok döntenek. A tanulmányt készítők szerint egyes, kényes témákról gyakran mikroblogolókat külön is figyelnek a cenzorok, a felhasználókat posztjaik törlése mellett alkalomadtán mikroblogoldalaik átmeneti bezárásával is büntetik.

A cenzorok munkája a kutatók szerint meglepően gyors és hatékony: az érzékeny tartalmak kiszűrése és eltávolítása a legtöbb esetben nem tart tovább egy óránál, és egyharmaduk ennél is gyorsabb, mindössze 5-30 perc alatt megtörténik. A tanulmány készítői úgy találták, hogy a megfigyelt fél hónap alatt az összes bejegyzés kevéssel több mint egytizedét távolították el, naponta nagyjából 4500 posztot.

A mikroblogcenzorok egymástól viszonylag függetlenül, „munkamegosztással” dolgoznak – állítja a kutatás. Munkájuk a nap minden szakában sok, csupán éjjel egy és reggel hét óra között, valamint az este hét órás híradók alatt csökken a terhelésük.

A kínai nyelv sajátosságaiból adódó nehézségek miatt a mikroblogok 2010-es indulása óta igen kevés tanulmány született azok cenzúrájának működéséről. Legutóbb tavaly márciusban az amerikai Carniege Mellon Egyetem kutatói adtak betekintést a mechanizmusba, kiemelve: e közösségi oldalak cenzúrája kézi vezérlésű, valós idejű, a központi vezetés számára pedig kiemelt fontosságú.

A kutatók arra is rámutattak, hogy a különböző kínai tartományok különbözőképp cenzúrázzák a híreket, a cenzúra intenzitása keletről nyugat felé erősödik, vagyis míg Sanghajban például átlagosan 11, Pekingben 12 százalékos a törlés, Tibetben már 53 százalékos.

MTI