NASA eszközzel közösen tesztelik a magyar Puli holdjárót

A Google és az X PRIZE Alapítvány által meghirdetett nemzetközi Holdversenyen résztvevő magyar Puli Space csapat rover prototípusa sivatagi szimulációs teszten vesz részt a marokkói Szaharában. Az Osztrák Űrfórum által szervezett MARS2013 terepszimulációs teszsorozatban 20 ország intézményeinek 17 kísérlete vesz részt.

NASA eszközzel közösen tesztelik a magyar Puli holdjárót
NASA eszközzel közösen tesztelik a magyar Puli holdjárót

A Puli Space Technologies pénteken 11 órakor a fővárosi Városházán jelentette be az Osztrák Űrfórum (ÖWF) marokkói Szaharában zajló MARS2013 kísérletsorozaton való részvételét. A Google Lunar X PRIZE verseny egyedüli magyar résztvevője a budapesti Városházán rendezte be ideiglenes Küldetésirányító Központját.

Dr. Pacher Tibor, a Puli Space vezetője elmondta, a csapat a kísérletsorozat keretében elsősorban az Iteráció 2 (I2) munkanevű holdjáró-prototípusának távoli navigációs rendszerét, napelemeit és mozgási képességeit teszteli a sivatag felfedezése közben. A holdjáró különböző homokos és sziklás terepeket jár majd be sztereó kameráinak segítségével navigálva. Bár az I2 valójában nem Mars-, hanem egy holdjáró-prototípus, a szimulációs környezet számos szempontból a Hold felszínére is hasonlít, így a tesztek rengeteg hasznos tapasztalattal szolgálhatnak a Puli Space csapat számára. A roverrel történő kommunikáció az OeWF rendszerén keresztül történik, aminek köszönhetően megjelennek azok az időbeli eltolódások, amik a valós küldetés során is várhatóak.

Az elmúlt napokban a Puli két mérnöke a marokkói helyszínen elvégezte az utolsó simításokat a roveren, így az felkészülten várja a február 11-re tervezett első éles bevetését. A teszt során a robot magára marad és távirányítással működtetik Budapestről.

A 2013. február 1. és február 28. között zajló MARS2013 analóg szimulációs tereptesztnek két célja van. Egyrészt a marokkói sivatag alkalmasságát vizsgálja a későbbi emberes Mars küldetésekhez szükséges szimulációk szempontjából. Másrészt a NASA, az Osztrák Űrfórum és 20 különböző ország űrkutatással foglalkozó intézményei által fejlesztett eszközök tesztelésére kerül sor. A tesztelt berendezések között több rover, meteorológiai állomások, napelem rendszerek, gázkibocsátást észlelő nano leszálló egységek, vészhelyzeti mentőberendezések és még sok egyéb eszköz is szerepel. A NASA Jet Propulsion Laboratory részéről egy microEVA elnevezésű berendezést is itt tesztelnek majd.

A csapat marokkói küldetésben való részvételét valamint az éles bevetésben részt vevő holdjáró ikertestvérének – amelyet a sajtótájékoztató keretében működés közben is megnézhettek a jelenlévők – elkészülését a HungaroControl Magyar Légiforgami Szolgálat Zrt. támogatása tette lehetővé. A pontos másolat azért is fontos, hogy a csapat az esetleg fellépő szoftveres vagy hardveres hibákat szimulálja, így segíthetik a marokkói osztrák személyzet szerelési munkálatait. Továbbá a cég részvételi lehetőséget biztosít saját standján, a 2013. február 12-14. között Madridban megrendezésre kerülő World ATM Kongresszuson, a légiirányítási szakma éves világkiállításán.

A Fővárosi Városháza a 6 mérnök (küldetésigazgató, rover irányító, telemetria elemző, rádiókapcsolat felelős, média felelős és tartalék mérnök) munkájához szükséges Küldetésirányító Központnak helyet és internetelérést biztosít a küldetés ideje alatt.

A Telenor Magyarország Zrt. telekommunikációs eszközökkel sietett a csapat segítségére. Ezek közül különösen a két laptop és az 5 db LTE szélessávú mobilinternet kulcsfontosságú, mivel a két laptopot a küldetésigazgató és a rover irányítója használja. Internet vagy áramkimaradás esetén (esetleg vészhelyzetben pl. tűz) az LTE kapcsolat segítségével sem szakad meg a kapcsolat az irányítás és a robot között.

A Puli Space csapat a szimulációval a Google Lunar X PRIZE versenyének keretében teljesítendő későbbi Hold-küldetésre készül. A csapat tervei szerint az I2 rover építése és tesztelése során begyűjtött tapasztalatokra alapozva hamarosan elkezdik az űr mostoha viszonyai között is működőképes holdjáró építését. A Moon 2.0-nak is nevezett verseny első helyezettje 20 millió dolláros jutalomban részesül, amennyiben sikerül egy távirányítású holdjárót a Hold felszínére juttatni, és ott legalább 500 méternyi távolságot megtenni , majd nagyfelbontású képeket és videókat küld visszaküldeni a Földre.