Megérkezett a Windows 8

Péntektől szerte a világon, így hazánkban is hivatalosan mindenki számára elérhető a Microsoft Windows 8 operációs rendszer. Október 26-ától mind az üzleti, mind a lakossági felhasználók megtapasztalhatják, hogy mit nyújt számukra a Windows 8: egy szép, könnyen kezelhető felhasználói felületet és a Windows Áruházban található minőségi alkalmazásokat, amelyek több mint ezer, Windows 8-ra optimalizált különféle PC-n és táblagépen érhetők el. Az új Windows egyesíti magában a könnyű hordozhatóságot és az érinőképernyős használatot, miközben a megszokott Windows munkaasztalról, a desktopról sem kell lemondaniuk a felhasználóknak. Nincs még egy operációs rendszer család, amely asztali gépen, notebookon, táblagépen és mobiltelefonon ugyanazt a rendszert nyújtaná felhasználóinak, fejlesztőinek és üzemeltetőinek.

windows 8
windows 8

A Windows 8 már meglévő PC-kre történő frissítésként és kiskereskedelmi forgalomban is megvásárolható és elérhető lesz Magyarországon, valamint a világ mintegy 140 piacán, 37 különféle nyelven. Az év végére várhatóan a hazánkba érkező PC-és táblagépszállítmány fele, mintegy 50 ezer eszköz már Windows 8-cal előtelepített gép lesz.

„Régen attól féltek, az IT majd atomizálja, elszigeteli egymástól az embereket. Az elmúlt évek tendenciája azonban azt mutatja, hogy a számítástechnikának a közösségi jellemvonása írt fölül mindent. Erről szól a social media, a torrentezés, a blogoszféra, a wikipédia, de még az applikációk is. Nem túlzás azt állítani, hogy új időszámítás kezdődött a digitális világban és ennek egyik meghatározó eleme lesz a Windows 8 eszközrendszer, amelyet a Microsoft az egyéni és vállalati felhasználói elvárásokat is szem előtt tartva alkotott meg. A Windows 8 képes arra, hogy kihozza az internetből és a felhőből a maximumot. Ráadásul akárhány és akármilyen eszközt használunk – táblagépet, okostelefont, vagy PC-t – a Windows 8 segítségével mindig a jól megszokott, „testre szabott” környezetben találhatjuk magunkat. Az új korszaknak új eszközei és új kütyüi lesznek, ezeket pedig a Windows 8 kelti leginkább életre. És ez újradefiniálja a felhasználó és a Microsoft közötti kapcsolatot is” – mondta Papp István, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Windows 8 két változata lesz elérhető kiskereskedelmi forgalomban, a Windows 8 és Windows 8 Pro. Az üzleti felhasználók számára a Windows 8 Enterprise verzió kínál teljes körű megoldást a mobil hatékonyság növelésére, egyebek mellett a Windows To Go, a Direct Access és a BranchCache funkciókkal, valamint az olyan továbbfejlesztett biztonsági képességekkel, amilyen például a BitLocker és az AppLocker.

A Windows 8 új generációjával egy időben új taggal, az ARM processzorra épülő táblagépekre tervezett Windows RT-vel bővül a Windows család, amelyet a felhasználók az eszközökön előtelepítve vásárolhatják meg. A Windows 8 legfontosabb újdonságai közé tartozik a gyors és gördülékeny Start képernyő, amellyel egy kattintásra hozzáférhetők a felhasználók számára fontos alkalmazások, például az új Internet Explorer 10 böngésző, amely tökéletesen támogatja az érintés alapú bevitelt, és integrálja a Microsoft ingyenes felhőszolgáltatását, a SkyDrive-ot.

Amellett, hogy számos új eszköz érhető majd el, a Windows 8 a már meglévő számítógépekre kedvezményesen telepíthető: azok a felhasználók, akik Windows 7 operációs rendszerrel előtelepített számítógépet vásároltak 2012. június 2-át követően, mindössze 4.500,- Ft-nak megfelelő euróért juthatnak hozzá a Windows 8 Pro változathoz. Az ajánlat 2013. január 31-ig érvényes, melyre a www.windows8.hu oldalon lehet regisztrálni.

Azon felhasználók, akik korábban vásárolt eredeti Windows 7, Windows Vista vagy Windows XP rendszerrel rendelkeznek, szintén kedvezményesen frissíthetnek Windows 8 Pro rendszerre. A Windows 8 Pro frissítés letölthető verziójának promóciós ára 9.000,- Ft, míg a nagyobb elektronikai áruházláncokban kapható, telepítő DVD-t is tartalmazó kiadásának ajánlott végfelhasználói ára 17.990, Ft.

A Microsoft Windows 8 a fejlesztők számára egyedülálló lehetőségeket is kínál. A Windows Áruházban elhelyezett alkalmazásokat a letisztult dizájn és frissesség jellemzi, előtérbe helyezve a felhasználók számára fontos tartalmat. A Windows 8 gyors, így a fejlesztők olyan alkalmazásokat hozhatnak létre, amelyekről más platformokon csak álmodoztak. S ami igazán nagy lehetőséget nyújt nekik, az a Windows következő generációjának potenciális felhasználói bázisa:

„A Windows 8 piaci térnyerése nem kérdéses, hiszen az operációs rendszer előnézeti változatait már most jóval többen töltötték le, mint a korábbi Windows verziókét. A Microsoft egy teljesen megújult vállalat, amely hosszú távra tervez, s nekünk, fejlesztőknek épp egy ilyen partnerre van szükségünk. A Microsoft fejlesztői kapcsolattartása példaértékű, amely nem csak most, de a jövőben is remek alkalmazások megszületését fogja elősegíteni” – fogalmazott Nyírő András, a MeseTV alkalmazást készítő Appsters Kft. ügyvezető igazgatója.

A Windows Áruházba a Windows 8 Consumer Preview megjelenése óta folyamatosan érkeznek jobbnál-jobb magyar fejlesztők által készített alkalmazások. Néhány példa:

 •     Blogok az Áruházból
  A Blog.hu app látványos formában gyűjti össze a legnépszerűbb blogokat, miközben a felhasználó által kiválasztott kedvenc blogok egyszerűen követhetők. A tartalom letisztult formában, mindeféle felesleges csillogó dizájnelem nélkül olvasható.
 •     Windows 8-on megelevenedik a mesevilág
  A Mese.tv alkalmazás meséket és dalokat kínál az egyik legkedveltebb magyar gyermekportál kínálatából – nemcsak gyerekeknek. Ennek az alkalmazásnak a segítségével bárhol és bármikor hozzáférhetők a gyermekkor legszebb meséi.
 •     Online bankolás egy kattintással
  A GRÁNIT Bank alkalmazása a Windows 8 modern felületén keresztül mutatja be a legfontosabb banki szolgáltatásokat és termékeket, legkedvezőbb ajánlatokat és újdonságokat. Az alkalmazás használatával egyszerűen és gyorsan, az otthoni fotel kényelméből online kezdeményezhető GRÁNIT  bankszámla megnyitása.  A Bankfiók az Otthonában szolgáltatás igénybevételével a bank ügyfelei pedig élő videó kapcsolaton keresztül tanácsot kérhetnek és banki tranzakciókat is kezdeményezhetnek.
 •     Megbízható időjárás-előrejelzés
  A MetNet az első olyan alkalmazás, amely intuitív grafikus felülete mellett gépi beszéddel is bemutatja az időjárást. Az adatok a metnet.hu országos non-profit tartalomszolgáltatótól származnak. A felhasználók több szempont szerint is kereshetnek, ha a várható időjárásra kiváncsiak.