Magro.hu: mezőgazdasági adózás egyszerűen

Adózási szempontból sok a kivétel és a specialitás a magyar mezőgazdaságban, ami gyakran még a leggyakorlottabb könyvelőket is nehéz feladat elé állítja. Az adózási rendszer áttekintésének egyszerűsítésére hozta létre fejlesztését a Magro.hu online mezőgazdasági piactér, amely olyan megoldást fejlesztett a gazdák és a felvásárlók számára, amely már a kereskedés első fázisában nyilvánvalóvá teszi a szereplők adózási státuszát és a fizetendő adót.A mezőgazdasági adókapcsolatok nagyon sokfélék lehetnek, attól függően, hogy milyen adózó az eladó és a vevő. Ezt a komplex és igen bonyolult összefüggéseken alapuló rendszert képes kezelni a Magro.hu online mezőgazdasági piactér az internetes mezőgazdasági kereskedelem szakértője. Egy hosszú fejlesztés eredményeként a piactér megoldása a felhasználók adózási státusza és az adásvétel tárgyát képező termék ismeretében kiszámolja az eladóra és vevőre vonatkozó nettó és bruttó árat már a kereskedés első pillanatában. Ez egy valódi újdonság a magyar e-kereskedelemben és a mezőgazdaságban egyaránt.

Az internetes fejlesztés elsődleges célja, hogy megmutassa, a sokszor átláthatatlannak tűnő rendszereket az online piactér képes egyszerűsíteni, és a gazdák üzletkötései egyszerűsödnek, ha online kereskednek. A Magro.hu online piactéren több ezer gazda és felvásárló kínálja terményét és haszonállatát eladásra, és teszi fel vételi szándékát, ezért nem mindegy, hogy kinek milyen az adózási státusza.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha az eladó feltesz pl. 1000 tonna kukoricát vagy búzát eladásra, a másik oldalon, a potenciális vevőnek a bejelentkezés után azonnal megjelenik a monitoron, hogy kettőjük között milyen adókapcsolat áll fenn és milyen nettó, illetve bruttó ár megfizetésére lenne kötelezett.

Milyen adótípusokat kezel a piactér?

·    Létezik a fordított áfa bizonyos szántóföldi növények (pl. búza, kukorica, árpa) esetén, de csak bizonyos adózási státuszú eladókra és vevőkre. Ráadásul az érintett termékek köre várhatóan még bővülni is fog.
·    Vannak különleges jogállású adóalanyok, pl. az őstermelők, akikre nagyon speciális adózási szabályok vonatkoznak.
·    Kedvezményes áfakulcs (18%) alkalmazandó pl. a tejre, tejtermékekre, vagy a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékre.
·    És ha mindez nem lenne elég, bizonyos adóalanyok kompenzációs felárra jogosultak, ami a terméktől függően 7%, illetve 12% lehet.
A piactér új fejlesztése minden adónemet figyelembe vesz, és minden mezőgazdasági terményre megoldást kínál, valamint az adónemekben és azok mértékében bekövetkező változásokat is képes követni.