LG Cloud – valós idejű letöltést támogató multimédiafelhő

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy elindítja az LG Cloud (felhő alapú) szolgáltatásának béta verzióját, amivel folyamatos kapcsolatot és letöltést biztosít bármilyen digitális tartalomhoz az arra alkalmas készülékeken. Habár a „felhő” napjaink egyik legnépszerűbb informatikai szolgáltatása, az LG Cloud az első, ami lehetővé teszi minden típusú tartalom használatát és kezelését a „három képernyőn”, úgy mint Androidos okostelefonon, számítógépen és külön set-top-box-szal nem rendelkező okostévén.

A szolgáltatáshoz a felhasználóknak csupán le kell tölteniük az LG Cloud alkalmazást a Google Play vagy LG SmartWorld Apps Store-ból Androidos okostelefonjukra, az LG SmartWorld-ről LG Smart TV-jükre, illetve az LG Cloud weboldalról (www.lgecloud.com) számítógépükre. Az LG Cloud szolgáltatása automatikusan szinkronizálja az okostelefonunk tartalmát a felhő alapú kiszolgálóval, valamit számítógépünkkel és tévénkkel, így például a telefonnal készült képeket, videókat szinte azonnal megjeleníthetjük a többi készüléken. A számítógépen szerkesztett videók feltölthetők az LG Cloud szerverre, ahonnan már másodpercekkel később okostelefonunkon nézhetjük meg. Más felhő alapú szolgáltatásokkal ellentétben itt nagyon kevés a késleltetési idő, mivel a tartalmakat a rendszer folyamatos adatátvitellel jeleníti meg a tévén, a számítógépen vagy az okostelefonon, anélkül, hogy azt előbb letöltené.

A különbség a valós idejű folyamatos adatátvitel alapú átkódolási (LG Real-time Streaming Transcoding) technológiában rejlik, aminek hála az átalakítás a kiszolgálón történik, valós időben, nem az eszközön. Nem kell feltelepíteni külön kodekeket vagy átalakítókat, minden folyamatosan történik a háttérben, a felhasználó bármilyen bevonása nélkül. Erre ilyen formában, pusztán egy alkalmazás letöltésével, folyamatos adatátvitellel, és minden egyéb eszköz beiktatása nélkül jelenleg egyetlen más felhő alapú szolgáltatás sem képes.

A szolgáltatás 3D tartalmakkal is tökéletesen működik. Az LG 3D okostelefonnal a nyaraláson készült videókat és képeket gond nélkül feltölthetjük 3G vagy Wi-Fi hálózaton keresztül az LG Cloud szerverére. Otthon aztán a nappali kényelmében nézhetjük vissza ezeket kiváló minőségben az LG CINEMA 3D Smart TV-nken, ahova folyamatos adatátvitellel kerülnek át az LG Cloud szerverről.

A konvergenciát előtérbe helyező felhő alapú szolgáltatások továbbfejlesztése érdekében az LG létrehozott egy új, Smart Business Center nevű divíziót, ami kifejezetten az ide kapcsolódó tartalmakra és szolgáltatásokra fókuszál. Havis Kwon, az LG Home Entertainment Company elnök-vezérigazgatója felelős az új Smart Business Center működéséért is.

„A legtöbb vállalat a felhő alapú szolgáltatásra manapság csak tárolóeszközként tekint, illetve a YouTube vagy Flickr szolgáltatásnál csak adott tartalomtípushoz használja” – nyilatkozta az LG képviseletében Mr. Kwon. „Az LG által gyártott eszközökön emberek milliói néznek tartalmakat, így a könnyű felhasználhatóságot új szintre emelhetjük a saját felhő alapú szolgáltatásunk kifejlesztésével. Korunk felhasználói nem szeretnék külön-külön felhőkről letölteni a zenéket, a videókat, a fényképeket és az irodai fájlokat. Célunk az LG Cloud-dal az emberek mindennapjainak megkönnyítése.”

Az LG Cloud ingyenes és fizetős szolgáltatásként is elérhető lesz. Az ingyenes tárhely és a szolgáltatás ára piaconként eltérő, amit a vállalat külön-külön jelent majd be, amikor a szolgáltatás elérhetővé válik az adott országban.