Koncert a nappaliban, avagy a Sony és a Berlini Filharmonikusok

A Sony, a Berlini Filharmonikus Zenekar, valamint a Berlin Phil Media társaság együttműködési megállapodást kötöttek egymással, melynek célja a világ legjobb zenekaraként számon tartott filharmonikusok koncertjeinek rögzítése és közvetítése a világ legjobb technikai színvonalán.

Az 1867-ben alapított Berlini Filharmonikus Zenekar már négy éve közvetíti előadásait digitálisan. A Digital Concert Hall (DHC) internetes adásainak segítségével a komolyzene-rajongók élőben követhetik az évi 30 előadást, és még a színfalak mögé is bepillanthatnak. A Berlin Phil Media társaság felel a közvetítések magas színvonalú elvégzéséért és szerkesztéséért, a Sony pedig mindezt mostantól a legmodernebb technikai eszközökkel és tanácsadással segíti.

Az együttműködés keretében a Sony munkatársai segítik a Berlin Phil Media hangmérnökeinek és operatőreinek munkáját a hang- és képanyagok rögzítésétől egészen a végleges koncertfilmek elkészítéséig, az ennek során szerzett tapasztalatokat pedig felhasználják abban, hogy olyan erősítőket és más audioeszközöket tervezzenek, melyek tökéletesen visszaadják az élő koncertek akusztikáját. A Berlin Phil Media ezenkívül a Sony professzionális HD kameráival rögzíti a koncerteket, és felhasználja a japán gyártó más vizuális és audiotechnológiáit a gyártás, valamint a közvetítések során.

„A Sony és a Berlini Filharmonikusok együttműködése azokra az időkre nyúlik vissza, amikor Herbert von Karajan és Norio Ohga bemutatta a CD-t a világnak. A Berlini Filharmonikusok azóta is a világ legmagasabb színvonalán prezentálják a zeneműveket, a Sony pedig sorban mutatta be innovatív termékeit” – emelte ki az együttműködés kapcsán Masashi Imamura, a Sony Home Entertainment & Sound Business Group elnöke.

„A Sonyval közösen gyorsabban és magasabb minőségben tudjuk eljuttatni a muzsikát egyre több és több zenerajongó számára. A Sony segít nekünk olyanokkal is kapcsolatba kerülni, akikhez korábban nem tudtunk elérni, és ez csodálatos lehetőség számunkra” – hangsúlyozta Sir Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere.

Az együttműködés egyik első eredményeként Európa egyik legnagyobb szórakoztatóelektronikai vásárán, a berlini IFA (Internationale Funkausstellung) kiállításon a Sony a napokban mutatta be a Full HD felbontás négyszeresét megjelenítő 4K televízióját, melynek képességeit már az együttműködés keretében rögzített anyagokkal demonstrálta.