Kína: a gyors ütemű iparosítás kedvez az informatikának

A Kínai Kommunista Párt tisztújító kongresszusán a Hu Csin-tao távozó elnök által felvázolt tízéves gazdasági növekedési terv nagy lökést ad majd az olyan kulcsfontosságú iparágaknak, mint az információs és kommunikációs technológia (ICT) – írja tanulmányában az International Data Corporation amerikai információtechnológiai piackutató cég.

A 2010-es GDP, valamint a városi és vidéki lakosság egy főre jutó jövedelmének a tervben előirányzott megduplázása hatalmas keresletet támaszt majd a tartós fogyasztási cikkek mellett az informatikai termékek és szolgáltatások iránt.

Az elkövetkező tíz évben a kínai gazdaság az előrejelzések szerint évi 7,5 százalékos ütemben növekszik majd. Az egy főre jutó személyi jövedelem tervezett megduplázása nemcsak a rövid szavatossági idejű termékek kiskereskedelmi forgalmát, hanem a tartós fogyasztási cikkek, számítógépek, tévékészülékek, hűtőgépek, mosógépek, személygépkocsik, valamint digitális tartalomfogyasztó eszközök, illetve a digitális tartalomszolgáltatás iránti keresletet is megemeli majd. Hosszú távon a személyi számítógépek, táblaszámítógépek, okostelefonok, az internetszolgáltatás és a digitális tartalomszolgáltatás tartós és lendületes növekedésre lehet számítani Kínában.

Az ipari és informatikai ágazatok kölcsönös függőségének köszönhetően a gyors ütemű iparosítás nagy keresletet támaszt majd a feldolgozóipari és információtechnológiai termékek iránt. Robbanásszerű növekedésre lehet számítani az ipari szoftverek és az ICT-alkalmazások keresletében. Az ország urbanizációs arányának növekedése – ami tíz év alatt a várakozások szerint meghaladja majd a 60 százalékot – tovább gyorsítja a folyamatot a városi informatikai infrastruktúra és szolgáltatások iránti kereslet növekedésre révén.

Vidéken a mezőgazdaság modernizálásra, a szélessávú infrastruktúra kiépítése, az e-kormányzati megoldások és a személyes használatú informatikai eszközök terjedése támogatja majd a növekedési folyamatot. A kormány az állami tulajdonban lévő vállalatok intézményrendszerének modernizálásával, az innovációra törekvő fejlesztési stratégia meghonosításával, valamint a gazdaság nyitottá tételével, illetve a stratégiai jelentőségű feltörekvő iparágak ösztönzésével, külföldi befektetések bátorításával igyekszik támogatni a gazdasági növekedést.

A tízéves kínai gazdasági növekedési program nagy hangsúlyt helyez a kulturális tartalomszolgáltatás erősítésére, a hagyományos kulturális értékek digitális megjelenítésére, az ország internetes arculatának javítására. A kínai kulturális ipar tizenkettedik ötéves terve a 2010-es 400 milliárd jüan után 2015-re 900 milliárd jüan értékesítési árbevételt irányoz elő.

A növekedési terv a természeti erőforrások hatékonyabb kiaknázását, az energiaforrások, a vízkészlet és a földterület terhelési intenzitásának csökkentését irányozza elő. A nemzet energiaellátási biztonságának garantálása érdekében támogatja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, az új energiaforrások, valamint a megújítható energiaforrások kiaknázását. Az idén augusztusban elfogadott 12. energiatakarékossági és károsanyagkibocsátás-csökkentési ötéves terv 2,4 ezer milliárd jüan beruházást irányoz elő, ami nagyban növeli majd a környezettudatos ipari fejlesztési terveknek köszönhetően a környezetvédelmi ICT-termékek iránti keresletet.

forrás MTI