Kevesebb a bankrablás a kiberbűnözés miatt

A kiberbűnözés elterjedésének egyik pozitív mellékterméke, hogy jelentősen csökkent a bankrablások száma az Egyesült Államokban – írta a The Wall Street Journal.

bankrablóA bankrablások száma az utóbbi évtizedben a felére csökkent; a 2011-es adatok szerint 100 bankra 5,1 rablás jutott. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) legfrissebb, még nem véglegesített számai 2012-ben évtizedek óta nem látott mélypontot jeleztek: tavaly “csak” 3870 ilyen bűncselekményt regisztráltak, szemben az egy évvel korábban elkövetett több mint 5 ezerrel.

Az amerikai bankrablások számának csökkenéséhez az is hozzájárult, hogy a 80-as évek vége óta megnőtt a fegyveres vagy visszaeső bűnözőkre kiszabható büntetés és hogy a pénzintézetek a 90-es évek óta modernizálták és megerősítették biztonsági berendezéseiket. Az FBI szerint az intelligensebb bűnözők emellett egyre inkább kockázatos és kevéssé kifizetődő “műfajnak” tartják a bankrablást, ezért figyelmük a számítógépes betörések felé fordult.

A bankok ellen elkövetett internetes bűncselekmények száma 2001 óta ötszörösére emelkedett, a bejelentett esetek 2011-re elérték a 314 ezret. Az Amerikai Bankárszövetség becslése szerint a bűnözők egyedül 2010-ben 1,8 milliárd dollárt zsebeltek be csekkes vagy hitelkártyás csalással.

Az FBI adatai szerint a hagyományos bankrablók ezzel szemben 2012-ben “csak” 29,5 millió – vagyis esetenként 7600 – dollárt zsákmányoltak. 1997-ben 107 millió dollárt vittek el, ami egy átlagos rablás esetén 12 400 dollárt jelentett.

A “fizikai bankrablások” számának hanyatlásával párhuzamosan csökkent az áldozatok száma is. 2011-ben az ilyen bűncselekmények következtében 88-an sebesültek meg és 13-an vesztették életüket, ami mintegy 40 százalékkal kevesebb mint 2003-ban.

A bankrablások száma 1991-ben érte el a csúcsot, abban az évben csaknem 9400 ilyen bűncselekményt követtek el. A The Wall Street Journal a legtöbb ilyen bűncselekményt elkövetők közül Eddie Dodsont volt Los Angeles-i régiségkereskedőt emelte ki, aki az első lebukása előtt, a 80-as évek elején 64 pénzintézetet rabolt ki egymagában. Ezek közül nyolcat ismert el, amiért 10 évre ítélték. Szabadulása után újabb nyolc bankot rabolt ki, mire újból rendőrkézre került.

A büntetési tételek megszigorítását a lap azzal a példával támasztotta alá, hogy a tizenéves Harold Waldenre öt bankrablásért 1992-ben 73 évi szabadságvesztést szabtak ki.

forrás MTI