Fizetős lesz az online The Washington Post is

A The Washington Post című amerikai napilap is megkezdi június 12-től fokozatosan az átállást az előfizetéses internetes tartalomszolgáltatásra, minimum 9 dollár 99 cent megfizetésére kötelezve azokat az olvasóit, aki havonta több mint 20 cikket kívánnak elolvasni asztali vagy mobil számítógépeiken.

wpA 14 dollár 99 centért forgalmazni kívánt prémiumcsomag előfizetői a lap összes alkalmazásához hozzáférhetnek majd. Az új üzletpolitika nem érinti a nyomtatott lap előfizetőit, akik a The Washington Post összes internetes anyagához is hozzáférhetnek majd. Hasonlóképpen korlátozás nélkül elérhetők lesznek a tartalmak a diákok, az oktatási intézmények és a kormány alkalmazottjai, valamint a katonák számára, ha a közületek számítógépeiről jelentkeznek be.

A lap címlapjához, a tematikus szekciók címlapjához és az apróhirdetéshez továbbra is ingyenes lesz a hozzáférés. Továbbra sem kell majd fizetni a keresőoldalakról vagy megosztott linkekről érkező találatokért, amelyek száma elvileg korlátlan lehet.

Katharine Weymouth, a lap kiadója szerdán kijelentette, hogy a kísérletinek tekintett üzleti modellt a felhasználói visszajelzéseknek megfelelően fogják alakítani. Meg kívánják találni az egyensúlyt a legfontosabb hírek hozzáférhetősége és a fenntartható üzleti modell között.

A The Washington Post óvatos a más lapok által bevezetett „fizetőfal” bevezetésével, mert a menedzsment egy része az olvasótábor lemorzsolódásától tart, különösen az amerikai főváros vonzáskörzetén kívül. Mások viszont arra mutattak rá, hogy a lapnak új anyagi forrásokra van szüksége, és hogy a felhasználók fokozatosan hozzászoknak a fizetős tartalmakhoz.

mti