Etikus hekkerekkel akar együttműködni a japán rendőrség

Etikus hekkerekkel akar együttműködni a japán rendőrség a kiberbűnözés és a növekvő számú internetes támadás visszaszorítása végett – írta a Jomiuri Simbun japán napilap.A hatóságok azt remélik, hogy a hekkerek segítségével új információkhoz jutnak majd a kiberbűncselekményekkel kapcsolatban, és olyan vírusok terjedését akadályozhatják meg, amelyekkel az interneten keresztül át lehet venni az irányítást számítógépek felett.

Ez a rendőrség első szervezett kísérlete a szigetországban arra, hogy hekkerekkel lépjen kapcsolatba, bár néhány nyomozó már eddig is törekedett együttműködésre velük.

A hatóságok emellett információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó cégek és egyetemek segítségét is szeretnék igénybe venni arra, hogy a nyomozók jobban felkészüljenek a kiberbűnügyek kivizsgálására.

A közelmúltban több jelentős kibertámadás történt a szigetországban. Januárban a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati minisztérium egyes számítógépei felett vették át az irányítást egy külföldi szerverről, tavaly októberben pedig egy mobiltelefon-vírussal mintegy tízmillió személyes adatot loptak el az országban. Korábban a japán űrhivatal és a védelmi tárca szervereit is feltörték.

Tokió az internetes támadások növekvő száma miatt közös védelmi rendszer kialakításán dolgozik a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tíz tagállamával, a védelmi minisztérium pedig száztagú különleges kibervédelmi egységet fog létrehozni 2013-ban – írta a ZDNet amerikai IT-hírportál.

forrás MTI