Emelkedik a szlovák informatikai piac forgalma

A tavalyi visszaesés után megindult az informatikai célú kiadások növekedése Szlovákiában – írja az International Data Corporation (IDC) piackutató vállalat elemzése.

A szlovákiai informatikai piac forgalma változatlan dollárárfolyamon számolva 2011-ben 1,7 százalékkal 1,83 milliárd dollárra csökkent az euróövezeti szuverén adósságválsággal kapcsolatos üzleti hatások miatt. A piaci forgalom az idén az IDC várakozásai szerint 5,3 százalékkal, majd a következő öt évben évi 6,2 százalékkal növekszik.

„A szlovák gazdaság meglepően jól teljesített 2011-ben a kedvezőtlen külső környezet ellenére is. Az ország 3,4 százalékos GDP-növekedést ért el autóiparának és stabil pénzügyi rendszerének köszönhetően. Ez semlegesítette a költségvetési kiigazítások hátrányos hatását, és megakadályozta az informatikai piaci forgalom még nagyobb visszaesését” – mondta Milan Kalal, az IDC senior elemzője.

„Az informatikai kiadásokat befolyásoló másik nagy tényező Szlovákiában az okostelefonok és média táblagépek forgalmának robbanásszerű növekedése volt a hagyományos mobiltelefonok és számítógépek kárára” – mutatott rá Milan Kalal. „A mobil eszközök értékesítésében kivételesen sikeres év volt a 2011-es. A média táblagépek értékesítése több mint hatszorosára nőtt, okostelefonokból pedig 27 százalékkal többet adtak el éves összevetésben” – tette hozzá.

http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prCZ23791912

forrás MTI