DOStalgia: Számítógéplegendák Szolnokon

Új helyszínen, a szolnoki Damjanich János Múzeumban látogatható január 17-től a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum DOStalgia – a személyi számítógép hőskora című kiállítása.

A tárlat „ínyencségei” közé tartozik a világ első mikroprocesszora, az Intel 4004, ritka Sinclair ZX Spectrum klónok a Szovjetunióból, valamint az informatika nagy egyéniségeihez, köztük Charles Simonyihoz, Jay Minerhez, Jánosi Marcellhez kötődő tárgyak.

A DOStalgia bemutatja az első magyar IBM PC kompatibilis számítógép, a Proper-16 egy teljes konfigurációját is. A különleges magyar számítógépről a gyártó cég alapító igazgatójának, Kovács Győzőnek a múzeum felkérésére, 2011-ben írt személyes visszaemlékezését is elolvashatják a látogatók. A 2012 decemberében elhunyt szakember a magyar informatika úttörője volt, a rendezők a kiállítással az ő emléke előtt tisztelegnek.

A kiállítást a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a túrkevei Finta Múzeum, az Intel Hungary Ltd. közvetlen magyarországi kereskedelmi képviselete és két magángyűjtő, Mári Zsolt és Nagy Károly gyűjteményeinek legérdekesebb tárgyaiból állították össze.

A DOStalgia kiállítás március elejéig látogatható Szolnokon. A nyitva tartás ideje alatt régi, DOS alatt futó játékprogram kipróbálására is lehetőség adódik.

DAMJANICH JÁNOS MÚZEUM
5000 Szolnok, Kossuth tér 4.
Tel.:06-56/510-155, 06-56/421-602; fax: 06-56/510-151
E-mail: muzeum@djm.hu; titkarsag@djm.hu
Honlap: www.djm.hu
Nyitva tartás: 9-17 óráig, hétfő: szünnap