DNS “legókockákból” 3D-s nanoszerkezetek

A legókockákhoz hasonlóan funkcionáló, szintetikus DNS-építőelemekből készítettek a Harvard Egyetem egyik intézetének kutatói több mint száz, 3 dimenziós nanoszerkezetet.

DNS "legókockákból" építettek 3D-s nanoszerkezeteket
DNS “legókockákból” építettek 3D-s nanoszerkezeteket

Az eredmény jelentős előrelépést jelent ahhoz a 2 dimenziós szerkezethez képest, amelyet szintén a biológia által inspirált mérnöki kutatásokkal foglalkozó Wyss Intézet munkatársai építettek meg néhány hónappal ezelőtt.

A Science tudományos magazinban ismertetett módszer kifejlesztése jelenti a következő lépést ahhoz, hogy a DNS-nanotechnológiát minden eddiginél összetettebb feladatokra alkalmazhassák. Készülhetnek például a módszerrel olyan orvosi eszközök, amelyek célzottan juttatják el a hatóanyagokat a testen belül a megbetegedés helyére, vagy akár előre programozható teszteket is elhelyezhetnek egy-egy ilyen “okos” eszközön.

A legókocka ebben az esetben egy-egy rövid, szintetikus DNS-szakasz, ezekből a mindössze 32 bázis hosszúságú szálakból alakították ki a 3D-s szerkezetet. Így építettek fel például több száz elemből egy 25 nanométer élhosszúságú szilárd kockát – számolt be róla a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

A kutatások célja, hogy elsősorban az orvoslásban felhasználható nanoméretű, biokompatibilis szerkezeteket készíthessenek.

http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121129143259.htm

forrás MTI