Bull szuperszámítógépes megoldások SUSE rendszeren

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy általánosan elérhetővé vált SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 rendszereken a bullx supercomputer suite 4,  a szuperszámítógépek európai piacán vezető vállalatnak számító Bull programcsomagja.

„A világ legnagyobb szuperszámítógépein a SUSE Linux Enterprise Server a legelterjedtebb operációs rendszer. Méretezhetőségének és teljesítményének köszönhetően a SUSE terméke optimális megoldás a nagyteljesítményű számítógépek üzemeltetéséhez. A Bull HPC megoldásait használók körében is egyre nőtt az igény a SUSE Linux Enterprise Server által biztosított szolgáltatások iránt és a francia gyártó új terméke ennek az elvárásnak tesz eleget. A SUSE és a Bull együttműködése tovább növeli a piacvezető megoldások teljesítményét és stabilitását, és még egyszerűbbé teszi azok használatát” – nyilatkozta Szittya Tamás, a Magyarországi Képviselet ügyvezető igazgatója.

A bullx scs 4 olyan termékeket foglal moduláris, integrált és nyílt csomagba, amelyekkel hatékonyan kezelhetők a szuperszámítógépek, a rajtuk futó nagyteljesítményű számítástechnikai (HPC) alkalmazások, valamint azok adatai egyaránt. 2011-es megjelenése óta a bullx supercomputer suite csomagot világszerte számos ügyfél telepítette sikeresen különböző számú csomóponttal rendelkező HPC-fürtökre, amelyek nagyságrendje a néhány száztól egészen a több ezerig terjed. A francia GENCIE Curie szuperszámítógépe, a japán Fusion for Energy programot támogató Helios szuperszámítógép, valamint a KNMI (Royal Netherlands Meteorological Institute – Holland Királyi Meteorológiai Intézet) rendszere is a bullx supercomputer suite csomag segítségével végzi kutatói tevékenységét.

A Bull szuperszámítógépes megoldásait használó ügyfelek mostantól a Linux-disztribúciók még szélesebb kínálatából választhatnak. A SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 rendszer hozzáférést biztosít a legmodernebb technológiájú, 3.0-s verziójú Linux kernelhez, támogatja a btrfs-t (B-Tree fájlrendszer), valamint lehetővé teszi a Linux Container (LXC) alapú virtualizáció használatát, így jelentős mértékben növeli a HPC-alkalmazások teljesítményét. Ezenkívül azok, akik SUSE Linux Enterprise Server rendszereken használják HPC-alkalmazásaikat, a bullx supercomputer suite rendkívüli méretezhetőségének és teljesítményének előnyeit is kihasználhatják. A bullx scs fejlett szolgáltatásai, például a szuperszámítógépes energia- és állapotkezelés, a topológiától függő kötegkezelés, a méretezhetőség, a megbízható és rugalmas MPI-könyvtár és az átfogó fejlesztési eszközök most már a SUSE Linux Enterprise Server rendszeren is elérhetők.

„Örömünkre szolgál, hogy meg tudtunk felelni a Linux-disztribúciók szélesebb választéka iránt jelentkező vásárlói igényeknek. A Bull és a SUSE szoros technológiai együttműködésének köszönhetően a bullx szuperszámítógépes csomag SUSE Linux Enterprise Server 11 SP2 rendszereken futó legutóbbi verziója, az R2 U3 kiemelkedő teljesítményt és stabilitást biztosít” – jelentette ki Olivier David, a Bull HPC szoftverekért felelős részlegének igazgatója.