Az USB meghajtókról, memóriakártyákról a már törölt fájlokat is ellopják

 

Az elmúlt napokban derült fény egy legalább 5 éve húzódó óriási kiberkémkedési műveletre, amelynek célpontjai főként diplomáciai, kormányzati és tudományos kutatást végző szervezetek voltak. A Vörös október kártevő egyik ijesztő tulajdonsága, hogy a fertőzött géphez csatlakoztatott USB meghajtókról a már törölt fájlokat is ellopja.

Az informatikához értők számára köztudott, hogy a Windows törlés parancsa nem megfelelő módszer a szenzitív adatok megsemmisítésére. A minősített adattörlési megoldásairól ismert Blancco szakértője a Vörös október ténykedése kapcsán arra hívja fel a figyelmet, hogy az érzékeny adatokat kezelő vállalatoknak és kormányzati szervezeteknek gondolniuk kell arra, hogy a külső adathordozókról – USB meghajtókról, memóriakártyákról – is megbízható algoritmusokkal töröljék a megsemmisíteni kívánt dokumentumokat és egyéb fájlokat.

Petrányi-Széll András, a Blancco magyarországi kommunikációs vezetője hangsúlyozza, hogy az adathordozó eszközök avulása és ennek köszönhetően cserélődése is folyamatosan gyorsul, így a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani az adattörlések megbízható és dokumentált végrehajtására.

További információ a Blancco termékeiről a http://torles.hu weboldalon található.