ASUS F2A85 alaplap-család: digitalis tápellátás, teljeskörű funkcionalitás

Az ASUS bejelentette az AMD A85X lapkakészletre és FM2-es foglalatra épülő, az AMD második generációs gyorsított feldolgozóegységeihez (Accelerated Processing Units, APU) készült új alaplapcsaládját, az F2A85 sorozatot. Az újgenerációs APU kiemelkedő teljesítményt, fejlettebb játék- és multimédiás élményt kínál.

ASUS F2A85
ASUS F2A85

Az APU-ba az AMD Radeon HD 7000 sorozatú grafikus feldolgozóegysége (GPU) került, amely a fogyasztás és a grafikus teljesítmény remek arányát kínálja, emellett az AMD Eyefinity technológia támogatásával akár három külön képernyőkimenetet is meghajtva hihetetlenül magával ragadó vizuális élményt képes kínálni. Egy külön grafikus kártyával elérhető a „dupla grafika” (Dual Graphics) mód is, amivel még tovább fokozható a grafikus teljesítmény – így a jövőbeli bővíthetőség miatt sem kell aggódni.

Az F2A85 sorozatú alaplapokat rengeteg exkluzív ASUS-funkcióval szerelték fel, hogy a vásárlók a lehető legtöbbet hozhassák ki az APU-ból. Ide tartozik a Dual Intelligent Processors 3 (DIP3) funkció, az új, a rendszerben akár 65%-os energiamegtakarítást elérni képes DIGI+ tápellátás-vezérlés, az integrált grafikát akár 17 százalékkal javító GPU Boost, a problémamentes használatot segítő USB BIOS Flashback eszköz és a multimédiás élményt tovább fokozó Remote GO! funkció. A felsorolt különleges szolgáltatásokat nagyszerű tervezés és kiváló minőségű alkatrészek egészítik ki. Jó példa ezekre a hatékony és csendes hőcsöves hűtés, amely javítja a túlhajthatóságot, vagy a Super Alloy tekercsek, amelyek alacsony hőtermelés mellett képesek nagy áramok elviselésére. Mindezek a tulajdonságok a számítógépes házimozi-rendszerektől a normál PC-s felhasználásig mindenféle feladathoz tökéletes platformmá teszik az F2A85-ös alaplapokat.

Különleges, felhasználóbarát „csináld magad” szolgáltatások: Dual Intelligent Processors 3 funkció, új DIGI+ tápvezérlés és GPU Boost

Az ASUS APU alapú alaplapjainál új funkció az ASUS exkluzív Dual Intelligent Processors 3 szolgáltatása, amellyel a felhasználók páratlan részletességgel avatkozhatnak be az APU tápellátásának felügyeletébe. A DIGI+ tápellátás-vezérlés két digitális feszültségszabályzóval javítja a rendszer hatékonyságát és stabilitását, emellett rendkívül precízen hangolhatóvá teszi az APU és a DRAM tápellátását. Szintén a DIP3 része az EPU (rendszerszintű energia­takarékossági funkció) is, amellyel 65%-os megtakarítás érhető el, illetve a TPU (TurboV feldolgozóegység), amely egyetlen kattintással automatikusan hangolható a rendszer a teljesítmény fokozásához. A grafikus teljesítményt javítja a GPU Boost funkció is, amellyel az integrált GPU teljesítménye egyszerűen növelhető akár 17%-kal is. Az innovatív, egyetlen pontból mindent elérhetővé tévő szoftver az UEFI BIOS és az AI Suite II szerteágazó funkcióit hozza közelebb és teszi kényelmesen használhatóvá.

Kényelmes és bonyodalommentes BIOS-elérés, -frissítés és -kezelés

Az F2A85 sorozatú alaplapok eszköztárában megtalálható az USB BIOS Flashback is, ami a lehető legkényelmesebb módszer a BIOS átírására: csak be kell dugni egy USB flash-meghajtót, amelyiket az új BIOS fájl található, majd 3 másodpercig meg kell nyomni a BIOS Flashback gombot úgy, hogy a tápegység már csatlakoztatva van. Az UEFI BIOS ezután automatikusan frissül. A felhasználók még akkor is használhatják ezt a funkciót, ha az egyes hardverelemek, például az APU vagy a DRAM nincsenek behelyezve az alaplapba.

Az ASUS emellett egy új DirectKey funkciót is kínál, ami azt jelenti, hogy a BIOS egy dedikált gomb megnyomásával közvetlenül is elérhető, nincs szükség a Delete nyomkodására. Ha a felhasználó már bejutott a BIOS-ba, akkor ott egy intuitív és felhasználóbarát UEFI BIOS fogadja – egy olyan teljeskörű BIOS-megoldás, amely még tovább javítja a felhasználói élményt.

Remote GO! – Elismert Wi-Fi GO! funkciók

Az APU-kat úgy tervezték, hogy jobban szolgálják az otthoni szórakoztatást. A Remote GO! funkció még ennél is tovább menve azzal is bővíti a multimédiás élményt, hogy vezeték nélküli kapcsolatot használva, a meglévő LAN-kábel és útválasztó-beállítások alkalmazásával összeköti a PC-ket, táblagépeket, okostelefonokat, tévéket. A felhasználók lejátszhatják a PC-n található multimédiás tartalmat a DLNA-kompatibilis eszközökön, az otthoni mobileszközöket használva bárhonnan hozzáférhetnek a számítógépükhöz, illetve kényelmesen továbbíthatnak fájlokat a csatlakoztatott számítógépek és mobileszközök között. A szolgáltatást használva akadálymentes multimédiás környezetet építhetnek ki egy futurisztikus, összekapcsolt életstílus megvalósításához három hasznos funkcióra – a DLNA médiaelosztóra, a távoli íróasztalfelület-elérésre és a fájltovábbításra – építve.