Apple MacBook Pro laptop Retina kijelzővel

Az Apple teljesen új, 15 hüvelykes MacBook Pro modellt mutatott be. A szokatlanul vékony és könnyű laptop lenyűgöző Retina kijelzőt, teljes egészében flash-alapú tárolót és négymagos processzorokat kapott. A mindössze 1,8 cm vastag, 2,02 kilogramm súlyú, teljes egészében áttervezett MacBook Pro új mércét állít a profi felhasználóknak készült laptopok hatékonysága és hordozhatóságot támogató jellemzői terén.

„A Retina kijelzős MacBook Pro minden más laptopnál tovább tágítja a teljesítőképesség és a kiváló hordozhatóság határait” – emelte ki Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. „Lenyűgöző Retina kijelzőjével és teljes egészében flash-alapú architektúrájával a páratlanul vékony és könnyű új MacBook Pro a valaha készült legkorszerűbb Mac számítógép.”

Az új Retina kijelzős MacBook Pro modellé a világ legnagyobb felbontású laptopkijelzője: több mint ötmillió képpontja hárommillióval szárnyalja túl a HD-televíziók képpontjainak számát. A 220 ppi felbontású Retina kijelző képpontsűrűsége olyan nagy, hogy az emberi szem normál távolságból már képtelen megkülönböztetni egymástól a képpontokat. Ennek eredményeként a szöveg és a grafika is lenyűgöző élességgel jelenik meg. A Retina kijelző IPS technológiával biztosít 178 fokos széles látószöget, valamint az előző generációs modellekhez képest 75%-kal csökkentett tükröződést és 29%-kal nagyobb kontrasztot.

A precíziós eljárással készült alumínium unibody ház és a teljes egészében flash-alapú tárolásra épülő architektúra jóvoltából ez a MacBook Pro modell minden idők legkönnyebb MacBook Pro laptopja, amely vékonyságban a MacBook Air családhoz közelít. A tradicionális laptop-merevlemezeknél akár négyszer gyorsabb flash tároló lehetővé teszi, hogy az új MacBook Pro párhuzamosan játsszon le több 1080p felbontású HD-videoadatfolyamot a belső tárolóról.* Emellett a flash-alapú tároló-architektúra nemcsak megbízhatóbb, hanem a rendszer gyors válaszidejéről is gondoskodik, és harmincnapos készenléti időt tesz lehetővé.

A Retina kijelzős MacBook Pro legújabb négymagos, 2,7 GHz órajelű Intel Core i7 processzorainak sebessége Turbo Boost technológiával akár 3,7 GHz-ig gyorsítható. Különálló NVIDIA GeForce GT 650M grafikus kártyával egészülnek ki, és akár 16 GB 1600 MHz-es RAM memóriával, valamint akár 768 GB kapacitású flash tárolóval is konfigurálhatók. A két Thunderbolt és két USB 3.0 porton keresztül a profi felhasználók több kijelzőt és nagy teljesítményű eszközt is csatlakoztathatnak laptopjukhoz, az új HDMI-porton keresztül pedig egyszerű a HDTV-készülékek csatlakoztatása.

A MacBook Pro akkumulátora akár hétórás működést tesz lehetővé elektromos hálózati kapcsolat nélkül, a vegyipari fejlesztéseknek és az Adaptive Charging technológiának köszönhetően pedig akár ezerszer is újratölthető. A MacBook Pro laptopon FaceTime HD-kamera, üveg Multi-Touch érintőpad, teljes méretű, háttérvilágítású billentyűzet, két mikrofon és korszerű hangszórók találhatók. Háromsávos 802.11n szabványú Wi-Fi kapcsolatot kínál, MagSafe 2 hálózati csatlakozója pedig keskenyebb a korábbi változatnál.

Az Apple frissítette az OS X Lion operációs rendszert, az iPhoto, az iMovie és az iTunes programot, valamint több más Apple-alkalmazás mellett az Aperture és a Final Cut Pro X programot, hogy azok teljes körben kiaknázhassák az új, Retina kijelzős MacBook Pro előnyeit. A frissített Aperture 3.3 új, korszakalkotó képkezelő eszközökkel is kiegészült, és támogatja az egyesített fotókönyvtár használatát – így a fotósok zökkenőmentesen válthatnak az iPhoto alkalmazásról az Aperture használatára és vissza.

Az áttervezett MacBook Pro laptopon az OS X Lion rendszer fut. Mindazok, akik június 11-étől vásárolnak Mac számítógépet, jogosultak lesznek az OS X Mountain Lion rendszer egy példányára, amikor a rendszer forgalomba kerül. A Mountain Lion innovatív funkciói közé tartozik az új Üzenetek alkalmazás, az Értesítési központ, a rendszerszintű megosztási funkció, az AirPlay-alapú tükrözés, a Game Center és a fokozott biztonságról gondoskodó Gatekeeper szolgáltatás. Az OS X rendszer alapjaiba integrált iCloud szolgáltatás jóvoltából a Mountain Lion felhasználói még könnyebben tarthatják naprakészen adataikat valamennyi eszközükön.

Árak és elérhetőség
A 15 hüvelykes, Retina kijelzős MacBook Pro az Apple Online Store áruházban (www.apple.com), az Apple Store üzletekben és az Apple hivatalos viszonteladóitól vásárolható meg. A 15 hüvelykes MacBook Pro 2,3 GHz-es (Turbo Boost technológiával akár 3,3 GHz-es), négymagos Intel Core i7 processzorral, 8 GB memóriával és 256 GB-os flash meghajtóval bruttó 729 990 forintos (nettó 574 795 forintos) induló áron vásárolható meg. A 2,6 GHz-es (Turbo Boost technológiával akár 3,6 GHz-es), négymagos Intel Core i7 processzorral, 8 GB memóriával és 512 GB-os flash tárolóval konfigurált modell induló ára bruttó 928 990 forint (nettó 731 488 forint). A személyre szabott konfigurációs lehetőségek keretében választhatók gyorsabb, akár 2,7 GHz órajelű négymagos processzorok, akár 16 GB memória és akár 768 GB-os flash tároló.