Apple: Itt az új MacBook Air és MacBook Pro termékcsalád!

Az Apple a legújabb Intel Core processzorokkal, gyorsabb grafikával és az előző generációnál akár kétszer gyorsabb flash tárolóval újította meg a MacBook Air laptopokat. A MacBook Pro legutóbbi generációjának 13 és 15 hüvelykes modellje szintén a legújabb Intel Core processzorokkal, valamint hatékony különálló NVIDIA grafikus kártyákkal frissült. Az Apple áttervezte és olyan funkciókkal bővítette a népszerű AirPort Express bázisállomást, amelyek korábban csak az AirPort Extreme bázisállomáson álltak rendelkezésre.

„A mai napon gyorsabb processzorokkal, grafikával, memóriával és flash tárolóval, valamint USB 3 csatlakozással újítottuk meg a MacBook család valamennyi tagját” – mondta Philip Schiller, az Apple globális termékmarketing-ágazatának vezető alelnöke. „A világ legjobb hordozható gépei most még jobbak lettek, a felhasználók is minden bizonnyal örülnek majd a MacBook Air és a MacBook Pro fokozott hatékonyságának.”

A legújabb kétmagos Intel Core i5 és Core i7 processzorokkal frissített, 11 és 13 hüvelykes méretben kapható új MacBook Air tökéletes az internetes böngészéshez, a filmszerkesztéshez és a fényképkezeléshez. Az új Intel HD Graphics 4000 integrált grafikus egység akár 60 százalékkal gyorsabb, és segítségével a MacBook Air kiválóan képes kezelni a játékokat és a videókat.** A MacBook Air flash tárolója akár négyszer gyorsabb a hagyományos merevlemezeknél. Ennek köszönhetően a számítógép rendszere pillanatok alatt használatra kész, illetve gyorsabb a hozzáférés az adatokhoz és az alkalmazásokhoz. A gyorsabb 4 GB-os memóriával, amely akár 8 GB-ig bővíthető, a nagy memóriaigényű alkalmazásokat is könnyű kezelni. A MacBook Air új FaceTime HD-kamerája 720p felbontással működik.

A 13 hüvelykes MacBook Pro a legújabb kétmagos Intel Core i5 és Core i7 processzorokkal konfigurálható, akár 2,9 GHz-es órajellel, amely Turbo Boost technológiával 3,6 GHz-ig is gyorsítható. A 15 hüvelykes MacBook Pro a legújabb négymagos, akár 2,7 GHz órajelű Intel Core i7 processzorokat kapta, amelyek Turbo Boost technológiával akár 3,7 GHz-ig gyorsíthatók. A modellek emellett az NVIDIA GeForce GT 650M különálló grafikus kártyával is frissültek. A 13 és a 15 hüvelykes MacBook Pro egyaránt konfigurálható 1 TB-os merevlemezzel vagy akár 512 GB-os kapacitású SSD meghajtóval. A modellek SSD meghajtói akár a kétszeresét is nyújthatják az előző generációs modellek sebességének.

A MacBook Air és a MacBook Pro modelleken is található egy-egy Thunderbolt port, valamint két-két USB 3.0 port. A laptopok ennek köszönhetően egyszerűen csatlakoztathatók a külső kijelzőkhöz és számos nagy teljesítményű perifériaeszközhöz. A 13 hüvelykes MacBook Air, valamint a 13 és a 15 hüvelykes MacBook Pro akkumulátora akár hét, a 11 hüvelykes MacBook Air akkumulátora pedig akár öt órán át tartó működést tesz lehetővé elektromos hálózati kapcsolat nélkül. A Mac laptopok akkumulátorai a korszerű vegyipari fejlesztéseknek és az Adaptive Charging technológiának köszönhetően akár ezerszer is újratölthetők.

A MacBook Air és a MacBook Pro laptopokon az OS X Lion rendszer fut. Mindazok, akik június 11-étől vásárolnak Mac számítógépet, jogosultak lesznek az OS X Mountain Lion rendszer egy példányára, amikor a rendszer forgalomba kerül. A Mountain Lion innovatív funkciói közé tartozik az új Üzenetek alkalmazás, az Értesítési központ, a rendszerszintű megosztási funkció, az AirPlay-alapú tükrözés, a Game Center és a fokozott biztonságról gondoskodó Gatekeeper szolgáltatás. Az OS X rendszer alapjaiba integrált iCloud szolgáltatás jóvoltából a Mountain Lion felhasználói még könnyebben tarthatják naprakészen adataikat minden eszközükön.

Az új AirPort Express, amely csupán bruttó 29 990 forintba kerül, teljes egészében újratervezett, kompakt házat kapott, funkcionalitása pedig új vezeték nélküli és csatlakoztatási lehetőségekkel bővült. A párhuzamos kétsávos 802.11n szabványú Wi-Fi kapcsolat révén egyszerűen lehet létrehozni optimális teljesítményű és hatósugarú hálózatot. Az AirPort Express állomáson hangkimeneti port is található. Ha ehhez a felhasználó aktív hangszórókat vagy AV-vevőegységet csatlakoztat, vezeték nélküli AirPlay-kapcsolaton keresztül játszhat le zenét a Mac számítógépén futó iTunes alkalmazásból vagy iOS rendszerű eszközéről. A bázisállomás USB 2.0 portja lehetővé teszi nyomtatók vezeték nélküli megosztását a hálózaton, a második Ethernet-porton keresztül pedig további számítógépeket és hálózati eszközöket lehet a készülékhez csatlakoztatni. A készülék telepítője az OS X és az iOS rendszerben is megtalálható, a beállítás pedig csupán pár egyszerű lépés. Az OS X Lion és iOS rendszeren futó AirPort Utility 6.0 segédprogrammal a hálózat vizuális térképe is megjeleníthető az eszközök megtekintéséhez és újrakonfigurálásához.

Árak és elérhetőség
A 11 hüvelykes MacBook Air laptop 1,7 GHz-es processzorral és 4 GB memóriával, kétféle tárolókapacitással kapható: a 64 GB-os flash tárolós modell induló ára bruttó 329 990 forint (nettó 259 835 forint), a 128 GB-os flash meghajtós modellé pedig bruttó 369 990 forint (nettó 291 331 forint). A 13 hüvelykes MacBook Air 1,8 GHz-es processzorral és 4 GB memóriával, kétféle tárolókapacitással kerül forgalomba: a 128 GB-os flash tárolós változat induló ára bruttó 399 990 forint (nettó 314 953 forint), a 256 GB-os flash meghajtós modellé pedig bruttó 499 990 forint (nettó 393 693 forint). A személyre szabott konfigurációs lehetőségek keretében választható 2,0 GHz-es Intel Core i7 processzor, akár 8 GB 1600 MHz-es, alaplapra szerelt DDR3 memória és akár 512 GB-os flash meghajtó.

A 13 hüvelykes MacBook Pro 2,5 GHz-es, kétmagos Intel Core i5 processzorral, 4 GB memóriával és 500 GB-os kapacitású merevlemezzel bruttó 399 990 forintos (nettó 314 953 forintos), 2,9 GHz-es, kétmagos Intel Core i7 processzorral, 8 GB memóriával és 750 GB-os merevlemezzel bruttó 499 990 forintos (nettó 393 693 forintos) induló áron kapható. A 15 hüvelykes MacBook Pro 2,3 GHz-es, négymagos Intel Core i7 processzorral, 4 GB memóriával, Intel HD Graphics 4000 grafikus egységgel és NVIDIA GeForce GT 650M grafikus kártyával, 500 GB-os kapacitású merevlemezzel bruttó 599 990 forintos (nettó 472 433 forintos) induló áron érhető el. A 2,6 GHz-es, négymagos Intel Core i7 processzorral, 8 GB memóriával, Intel HD Graphics 4000 grafikus egységgel és NVIDIA GeForce GT 650M grafikus kártyával, valamint 750 GB-os merevlemezzel szerelt modell induló ára bruttó 729 990 forint (nettó 574 795 forint). A személyre szabott konfigurációs lehetőségek keretében választhatóak gyorsabb, akár 2,7 GHz órajelű négymagos processzorok, akár 1 TB további merevlemez-kapacitás, akár 8 GB memória és akár 512 GB-os SSD meghajtó.

Az Apple a további technikai adatokról és személyre szabott konfigurációs lehetőségekről online, az apple.com/macbookair, illetve az apple.com/macbook-pro oldalon nyújt részletes tájékoztatást. A megújított MacBook Air és MacBook Pro az Apple Online Store áruházban (www.apple.com), az Apple Store üzletekben, valamint az Apple hivatalos viszonteladóinál vásárolható meg.