A Google-t aggasztja a Samsung-siker

Aggódik az Android okostelefon piacon kialakult Samsung-dominancia miatt az Android operációs rendszer szerzője, a Google – írja a német FOCUS Online hírportál.

Samsung Galaxy Note II
Samsung Galaxy Note II

Andy Rubin, az Android operációs rendszer feltalálója, a Google mobil üzletágának vezetője a Wall Street Journal lap múlt heti beszámolója szerint egy zárt körű értekezleten a Samsung növekvő piaci dominanciájára hívta fel a figyelmet. A Google ugyan jórészt a Samsungnak köszönheti operációs rendszere sikerét, az azonban nem túl szerencsés dolog, hogy piaci dominanciára tett szert – figyelmeztetett.

Az egymás sikeréből eddig jól profitáló vállalatok az okostelefonokat digitális pénztárcává tévő technológia fejlesztésében közvetlen konkurensekké váltak: a Google kénytelen lesz felvenni a versenyt a Samsung-Visa párossal.

Németországban a használatban lévő Android okostelefonok 62 százaléka Samsung gyártmány – tájékoztatta a FOCUS Online portált a Comscore piackutató vállalat. Egy évvel ezelőtt a Samsung részesedése még 58 százalék volt.

Az Egyesült Államokban a Samsung részesedése az Android piacon kissé alacsonyabb mint a német, 50 százalékos.

A Google ezért szívesen venné, ha erősödne a HTC, a Sony, a Huawei és Lenovo részesedése az Android okostelefon piacon. A HTC meg is jelent egy olyan új „zászlóshajó” modellel, amely paraméterei alapján a Samsung idén március 14-én piacra kerülő Galaxy IV modelljével is fel lesz képes venni a versenyt. A Huawei és a Lenovo is rendelkezik már azzal a képességgel, hogy nekiálljon lefaragni a Samsung piaci részesedését.

Az Apple-nek egyelőre ez nem fog menni. Részesedése a német okostelefon piacon 21 százalékon stagnál. A Nokia pedig visszaszorulóban van. Egyelőre sokkal többen váltják le régi Nokia telefonjaikat más modellre, mint ahányan az új Lumia termékcsaládjának valamelyik modelljét választják. A finn vállalat piaci részesedése ezért csökken.

Németországban a BlackBerry piaci részesedése 2 százalék körül van. A kanadai konszern a BlackBerry 10 modelltől reméli a visszatérést. „Németország annak a kevés piacnak az egyike, ahol jók a magas árfekvésű okostelefonok piaci kilátásai” – mondta Hervé Liboureau, a kanadai RIM európai igazgatója a barcelonai mobil távközlési seregszemlén.

forrás MTI