4G szolgáltatást indít a China Mobile

Két kelet-kínai városban negyedik generációs (4G) üzleti célú vezeték nélküli telekommunikációs szolgáltatást helyeztek üzembe, ez új korszakot nyit a nagy sebességű mobil internet világában Kínában.

china4gA Csöcsiang tartományi Hangcsou és Vencsou városban 500 jüan (17 ezer forint) befizetése ellenében lehet csatlakozni a China Mobile, az ország legnagyobb szolgáltatója hálózatához. Ningpo város lakói pedig kezdeményezhetik csatlakozásukat a kísérlethez.

A vállalat a TD-LTE technológiát, a nemzetközi szabványok egyikét alkalmazza 4G hálózatához, amely – a híradások szerint – tízszer gyorsabb elődjénél, a 3G-nél.

A beszámoló példaként említi, hogy a 4G használói egy 10 megabájtos szoftvert két másodperc alatt, míg például egy 2 gigabájtos HD filmet néhány perc alatt tölthetnek le.

A több mint 700 millió előfizetővel rendelkező China Mobile kísérleti hálózatát 2011-ben kezdte kiépíteni több kínai városban, köztük Hangcsouban. Csöcsiang székhelyén 2400 4G bázisállomás található, amellyel 500 négyzetkilométernyi területet fednek le.

Korábbi híradások szerint a hálózat kiépítésének részeként 13 városban 20 ezer bázisállomás létrehozásán dolgoznak. A francia távközlési berendezéseket gyártó Alcatel-Lucent ezekből 3000 felállítására szerződött Sanghajban, Nankingban és Csingtaóban. Azt követően, hogy a hálózatot várhatóan a közeljövőben 100 várossal bővítik, további, körülbelül 200 ezer bázisállomásra lesz szükség.

forrás MTI