Nokia Here: térképszolgáltatás minden okostelefonra

A Nokia konkurens okostelefon-gyártók számára is elérhetővé teszi mobil térképalkalmazását, amit „Here” márkanév alatt küld versenybe a piacvezető szerep megszerzéséért – írja a Handelsblatt online kiadása.

Nokia Here
Nokia Here


Az új Here térképalkalmazást a Nokia vezérigazgatója, Stephen Elop mutatta be szerdán San Franciscóban. Az alkalmazás Android és iOS operációs rendszereken is fut. A Nokia egyúttal bejelentette a háromdimenziós utcaképek előállítására szakosodott amerikai Earthmine vállalat akvizícióját is.

A Nokia térképszolgáltatásának alapkövét 2007-ben fektette le a Navteq térképészeti vállalat nyolcmilliárd dolláros megvásárlásával. A mobiltelefonkészülék-gyártásban egykor piacvezető, az okostelefon üzletágban pedig a Gartner piackutató vállalat legfrissebb adatai szerint rangsorban a hetedik Nokia térképalkalmazásával nemcsak közvetlen konkurenciát kíván támasztani a Google térképszolgáltatásának, de piacvezető rangra tör a digitális térkép technológiában.

A Nokia amellett, hogy más mobil operációs rendszereken is futtathatóvá teszi saját térképszolgáltatását, fejlesztési eszközöket is rendelkezésre bocsát vállalatoknak annak érdekében, hogy térképszolgáltatására épülő alkalmazásokat állítsanak elő.

A Nokia szoros együttműködést folytat a Microsofttal: a  Microsoft „Bing Maps” térképszolgáltatása a Nokia technológiájára támaszkodik, a Nokia pedig a Microsoft Phone mobil operációs rendszerére helyezte át okostelefon-fejlesztési stratégiáját.

A Nokia támogatást nyújt a nyílt forráskódú Mozilla projektnek is saját Firefox OS okostelefon operációs rendszere kifejlesztéséhez. Ennek keretében készül a Here térképszolgáltatás Firefox OS operációs rendszeren futó verziója is.

forrás MTI

http://www.handelsblatt.com/technologie/it-tk/it-internet/konkurrenz-fuer-google-und-apple-nokia-bringt-eigenen-kartendienst-an-den-start/7387022.html?utm_medium=twitter&utm_source=twitterfee