NMHH: a lakosság több mint fele használja az internetet naponta

Magyarországon a lakosság több mint fele internetezik naponta, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerint a digitális gazdaság fejlődését a versenyképesebb lakossági tarifák, a jelenleginél alacsonyabb árak segítenék elő.

mobilinternet4Az NMHH  tanulmánya azt is megállapítja, hogy az alacsonyabb árakat a mobilszolgáltatók közötti nagyobb verseny eredményezheti. Példaként említik, hogy Franciaországban tavaly, egy újabb mobilszolgáltató megjelenésével 10 százalékkal csökkent az előfizetők számláinak végösszege, és ezzel párhuzamosan a mobilinternet-használat is jobban elterjedt.

A hatóság hangsúlyozza, hogy a 21. századi fejlődés egyik legfontosabb húzóágazata a digitális gazdaság. A ágazatban rejlő lehetőségek kihasználása az internet minél szélesebb körű és sávú elérhetőségén múlik. A digitális gazdaság fejlettségének fontos fokmérője, hogy az emberek milyen gyakran és mire használják a mobilinternetet.

Az NMHH a Strategopolis Kft.-vel végzett közvélemény-kutatásából kiderül, hogy inkább a fiatal generáció tagjai, és az anyagilag jobb helyzetben lévők élvezik a mobilinternet adta lehetőségeket. Ez a hatóság szerint nem szolgálja eléggé a digitális gazdaság fejlődését, amelyet az segíthet elő, ha a hazai mobilinternet-elérés árszintje európai összehasonlításban is versenyképes – hangsúlyozzák.

MTI