Nem tért észhez a hazai nyomtatópiac

Az idei első negyedév nem hozott optimizmusra okot adó fordulatot a lézer, illetve egyéb fényforrást alkalmazó új nyomtatóeszközök hazai piacán. A legfrissebb iparági statisztikák szerint, az eladási számokat tekintve, a 2011-es első negyedéves állapotokhoz képest általánosan 27 százalékkal csökkent a szektor teljesítménye az esztendő első három hónapjában.

Az A4-es készülékekből közel 30 százalékkal kevesebbet adtak el idén január – március közt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Nagyobb darabszám növekedés főleg a színes A4-es formátumú nyomtatók és multifunkciós (MFP) berendezések szegmenseiben volt tapasztalható. Emellett a tavalyi első negyedévhez képest 3 százalékkal több fekete-fehér MFP fogyott.    Az A3-as készülékeknél mintegy 13 százalékkal csökkentek az eladott darabszámok az egy évvel ezelőtti helyzethez képest.

Általános érvényű megállapítás az, hogy idehaza a dokumentumkezelési piacot továbbra is az erős verseny jellemzi. Mindezt tetézi az, hogy az elhúzódó gazdasági válság hatásai miatt nem bővültek a közbeszerzések, továbbá a vállalati és lakossági piacon is lanyhuló kereslet tapasztalható a nyomtatóeszközök iránt.

Fontos fejlemény az is, hogy az egy – egy darabos gépeladásoknál az ár a legfőbb szempont, ezért a belépő szintű A4-es és A3-as formátumú nyomtatók és multifunkciós berendezések iránt mutatkozik a kiemelkedőbb kereslet. A nagyobb tételszámú beszerzéseknél (beleértve a közbeszerzéseket) viszont egyre jobban előtérbe kerül a teljes birtoklási költségszámítás (TCO) is, azaz a cégek, intézmények kezdenek odafigyelni a megvásárolandó eszközök fenntartásához kapcsolódó kiadásokra.

A Xerox Magyarország marketingvezetője, Udvardi Gábor a helyzetet elemezve kifejtette, hogy a Xerox itthoni képviselete a legtöbb szegmensben stagnálással, illetve kisebb növekedéssel zárta az idei év első három hónapját. A vállalat a teljes színes A3-as formátumú multifunkciósok hazai piacán 9,3 százalékkal növelte piaci részesedését. Ezen kívül a fekete – fehér A4-es készülékeladások esetében is közel 30 százalékos bővülést könyvelhetett el a cég. 2012-ben a Xeroxnál a funkcionalitásban fejlettebb MFP-k állnak a középpontban, illetve bíznak a szilárdtintás gépek eladásainak felfutásában is. Utóbbiakhoz tartozik a közelmúltban bevezetett ColorQube 8900 A4-es formátumú szilárdtintás multifunkciós nyomtató, amely akár fekete-fehér áron nyomtat és másol színesben. Ugyanakkor a cég hangsúlyosabbá szeretné tenni az ajánlataiban a TCO számítás fontosságát. Ezzel is szeretnék felhívni a felhasználók figyelmét arra, hogy ne csupán az gépár alapján döntsenek, hanem számolják ki azt is, hogy hosszútávon melyik berendezés biztosítja számukra a legoptimálisabb, illetve a legköltséghatékonyabb működést.