Mobil eszközökre fejlesztett processzorokkal erősít az Intel

Mobil eszközökre, okostelefonokra és táblagépekre fejlesztett processzorokkal erősít az Intel, a világ legnagyobb félvezető áramkör gyártó vállalata – jelentették be az Intel képviselői.


intelAz Intel 2012-ben, a mobil számítástechnikai ágazat vezető globális seregszemléjén, a barcelonai MWC (Mobile World Congress) kiállításon és vásáron mutatta be az első Intel-architektúrára épült okostelefont. A választék az azóta eltelt egy év alatt tíz készülékre bővült, és az idei barcelonai kiállításon az Intel már egyes nagy mobilszolgáltatók, például az orosz MegaFon saját márkás modelljei mellett a kínai Lenovo és ZTE, a tajvani Acer és Asus vállalatok, illetve az amerikai Motorola Intel-architektúrára épült modelljeit is bemutatta.

Az Intel-architektúra különböző teljesítményű processzorokkal egyaránt lehetővé teszi alacsony árkategóriás és prémium kategóriás okostelefonok, valamint táblagépek, illetve a két kategóriát áthidaló „phablet” készülékek gyártását. Az Intel-architektúrára épülő mobil eszközök alkalmasak mind az Android, mind a Windows 8 ökoszisztéma kiszolgálására – mondta el Radek Hadraba, az Intel regionális üzletfejlesztési vezetője a sajtótájékoztatón.

Az Intel a modern mobil eszközök legnagyobb hátrányának kiküszöbölésére, a viszonylag magas áramfogyasztás miatt lerövidült üzemidő meghosszabbítására, az energiaigény minimalizálására összpontosította architektúra-fejlesztési erőfeszítéseit.

A hetente egyszer töltött mobiltelefonok kora már régen a múlté, de sajnos mostanra már „megszokottá vált” az is, hogy egyes okostelefon modellek nem bírnak ki töltés nélkül egy teljes napot sem. A cél az, hogy egy teljes hétvégét kibírjanak egy feltöltéssel – mondta Radek Hadraba.

Az okostelefonokban és táblaszámítógépekben elsősorban az egyetlen integrált áramkör lapkában a számítógépek összes elektronikai alkotóelemét magában foglaló úgynevezett „rendszeráramköröket” alkalmazzák.

A mobil eszközökben alkalmazott félvezető áramkörök piacán az Intelnek erős konkurenciával kell szembenéznie. Az Intel ugyan vezet a globális félvezető-áramkör piacon, de előnye fokozatosan morzsolódik.

Az iSupply piackutató vállalat adatai szerint a globális félvezető-piacot 2012-ben az Intel vezette 15,6 százalékos részesedéssel. Tavalyi 47,42 milliárd dolláros forgalma azonban 2,7 százalékkal maradt el a 2011. évitől, piaci részesedése pedig 0,1 százalékponttal csökkent.

Az Intel legnagyobb vetélytársa, a dél-koreai Samsung éppen rendszeráramkör-gyártó kapacitásának rohamos bővítésével tudott az elmúlt években lendületes növekedést elérni a globális félvezető- piacon.

A Samsung 2012-ben 31,26 milliárd dolláros forgalommal 10,3 százalékos részesedést hasított ki magának a globális félvezető-áramkör piacból, ami a második helyet biztosította számára az Intel mögött. A Samsung 2002-ben még 5,4 százalékos, 2005-ben pedig 7,4 százalékos részesedéssel rendelkezett.

mti