Mindenki mobileszközre fejleszt – Interjú Fóti Marcell-lel

Rekordot döntött az IT Factory: mintegy ezren vettek részt az Android fejlesztői tanfolyamot előkészítő Java képzésen. Ennek kapcsán kérdeztük Fóti Marcellt, az intézmény alapítóját, aki többek között az informatikai oktatás helyzetéről és az Apple–Google–Microsoft versenyfutásról is beszélt.

Fóti Marcell
Fóti Marcell

– Közel ezren vettek részt az IT Factory egynapos Java képzésén, miközben folyamatosan azt halljuk, hogy az oktatási piac – ezen belül az informatikai oktatás – hatalmas válságban van. Mivel magyarázható ez?

– Egyfelől azzal, hogy az Android miatt a Java népszerűsége folyamatosan növekszik, hiszen az androidos programozás egyfajta Java – nálunk is az Android képzésünket előzte meg az említett Java-felkészítés. Az Objective-C is nagyon tör előre, hiszen az Apple maga egy úthenger. Tehát világosan látszik, hogy mindenki Androidra és iPAD-re akar alkalmazást csinálni, és a jövőben ez még inkább így lesz.

– Mi a másik oka a sok résztvevőnek?

– Az oktatási piac válsága nem amiatt van, mert az utóbbi néhány évben kihalt volna az emberekből a tanulási vágy, minthogy egyértelműen arról sincs szó, hogy a munkáltatók nem tudják finanszírozni a képzéseket. Miközben az informatikai tanfolyamok piacán pánik van, és mindenki felezi vagy harmadolja az árakat, a probléma valójában inkább az, hogy olyan szinten optimalizálva van az emberierőforrás-felhasználás, hogy a cégek egyszerűen nem engedhetik el a munkavállalót egy negyven órás tanfolyamra, ami 5 munkanap kiesésével jár. Az Android képzésünkön most 140-en vesznek részt, munkaidőben lehet, hogy ez a szám hat-hét lenne…

– Tehát a munkaidő utáni képzésekre már a vállalatok is befizetik a munkavállalóikat?

– A tapasztalatok alapján igen, nagyjából fele-fele arányban vannak a képzéseken a magánszemélyek, illetve a vállalatok munkavállalói.

– Ha már szóba kerületek a programozási nyelvek, milyen változások figyelhetőek meg ezen a téren?

– A C továbbra is nagyon erős, hiszen a marsjáró programozásától a hálókártya driver írásáig szinte mindenhez használják. Ugyanakkor a „modern” nyelvek csúcsán a Java áll, a TIOBE index alapján kétszer annyian használják, mint az Objective C-t. A Microsoft pedig a C Sharppal erősen le van maradva, aminek ráadásul maguk is adtak egy nagy pofont a Windows 8 révén, mert arra buzdítja a fejlesztőket, hogy elsősorban HTML 5-ben készítsenek alkalmazásokat az új operációs rendszerre.

– 2008 novemberében, tehát már 4 éve indult az IT Factory. Mik a tapasztalatok?

– Továbbra is nagy az érdeklődés a tanfolyamok iránt, az idei képzéseinken (az említett Java-felkészítőt nem számítva) több mint ezren vettek részt. Úgy gondolom, ennek feltétele, hogy miközben biztosítjuk az oktatás rugalmas keretét, ez nem ront a minőségen, hiszen a  tantermi órákat interneten élőben lehet követni, míg a gyakorlás virtuális gépeken történik. Mivel a rendszer maga saját fejlesztés, folyamatosan dolgozunk a tökéletesítésén.

– Melyek voltak az idei év népszerű témái – a már említett androidos képzésen túl?

– A Microsoft szervertermékeivel kapcsolatos képzések nagyon keresettek, mint például a Hyper-V vagy az SQL, de szintén sokan vettek részt például a HTML 5 programozás vagy a VMware 5 virtualizációs képzéseinken is.