Internetes adatbázis Peter Handke munkásságáról

Átfogó internetes adatbázist hozott létre az Osztrák Nemzeti Könyvtár az egyik legismertebb osztrák kortárs író, Peter Handke munkásságáról.
A http://handkeonline.onb.ac.at honlap egyszerű hozzáférést biztosít az író számos szövegéhez, valamint róla szóló írásokhoz – adta hírül az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) közlemény útján.

A honlap segítségével irodalomkutatók és olvasók egyaránt megtudhatják, hogyan választja ki és fejleszti tovább témáit Peter Handke, és hogyan íródtak művei.

Az adatbázisban megtalálható számos jegyzetfüzet tartalma, különböző szövegváltozatok, valamint Handkéról szóló cikkek, tanulmányok. Több notesz, illetve javított szövegváltozat teljes terjedelmében megtekinthető a honlapon fényképes másolat formájában.

Peter Handke tavaly decemberben ünnepelte 70. születésnapját. Mintegy hetven kötet, illetve írásmű – regények, színdarabok, versek, műfordítások, rádiójátékok – szerzője. A német nyelvterület egyik legismertebb írója, ugyanakkor heves vitákat váltott ki Szerbiának és Slobodan Milosevicnek a délszláv háborúban játszott szerepével kapcsolatos nézeteivel.

Legismertebb művei közé tartozik a Kaspar (1967), A kapus félelme a tizenegyesnél (1970), Az óra, amikor semmit sem tudtunk egymásról (dráma, 1992) Legutóbbi művét, az Az aranjuezi szép napok című színdarabot tavaly mutatták be a Bécsi Ünnepi Hetek keretében.

forrás MTI