Hackertámadások cseh nagybankok ellen

Széleskörű hackertámadás érte szerdán délelőtt a legnagyobb cseh kereskedelmi bankok, a jegybank és a prágai tőzsde internetes szervereit. A pénzintézetek egybehangzóan azt állítják, hogy az ügyfelek számlái és adatai nem voltak veszélyben.

A nyilvánosságra hozott információkból kitűnik, hogy a pénzintézetek portáljaira délelőtt kilenc óra után olyan nagyszámú hívás, kérés érkezett, hogy azok egy időre lebénultak, lefagytak és gyakorlatilag hozzáférhetetlenek, használhatatlanok voltak.

„Szolgáltatásaink kiesését külső támadás okozta, amely nemcsak a Ceská Sporitelnát érintette. A bank belső rendszerei nem sérültek meg, az ügyfelek számlái és adatai nem voltak veszélyeztetve” – közölte Marek Psenicny, a Ceská Sporitelna szóvivője. „Ügyfeleink adatai nem kerültek ki” – jelentette be Monika Klucová, a Komercní Banka szóvivője.

Hasonlóan nyilatkozott a Raiffeisenbank képviselője is. A kisebb csehországi bankokat – például az UniCreditBankot – a támadás egyelőre nem érintette.

Hasonló hackertámadás érte hétfőn és kedden a csehországi hírportálokat is, amelyek szolgáltatásait megszakították. Helyi megfigyelők szerint a mostani hackertámadás méretének nincs előzménye Csehországban.

MTI