Hackertámadás a japán külügyminisztérium ellen

A külügy legalább egy gépe illetéktelen kommunikációt folytatott egy külső szerverrel, amely közben úgynevezett második kategóriás bizalmas dokumentumok, egyebek közt belső megbeszélések leiratai kerültek ki a minisztériumból. Ezek nyilvánosságra kerülése a kabinet szerint “sértheti az állampolgárok jogait és akadályozhatja a minisztérium adminisztratív működését”.

hacker2Bizalmas belső dokumentumokat loptak el a japán külügyminisztérium számítógépeiről egy kibertámadás során – jelentette csütörtökön a Jomiuri Simbun című japán napilap.

A lap értesülései szerint a külügy legalább egy gépe illetéktelen kommunikációt folytatott egy külső szerverrel, amely közben úgynevezett második kategóriás bizalmas dokumentumok, egyebek közt belső megbeszélések leiratai kerültek ki a minisztériumból. Ezek nyilvánosságra kerülése a kabinet szerint “sértheti az állampolgárok jogait és akadályozhatja a minisztérium adminisztratív működését”.

A japán diplomáciai- és kormányszerveket a közelmúltban számos hasonló támadás érte. Az elmúlt két évben a parlament, a belügyminisztérium, a pénzügyminisztérium, az űrhivatal és számos japán diplomáciai képviselet számítógépeiről loptak el adatokat az interneten keresztül.

Legutóbb a japán földművelési, erdőgazdálkodási és halászati minisztérium gépeiről hívtak le 3 ezer titkos anyagot, köztük húsz szigorúan bizalmas, a Csendes-óceáni Partnerség nevű szabadkereskedelmi egyezménnyel kapcsolatos tárgyalásokat taglaló iratot.

forrás MTI