Egy magyar ezüst, 4 bronz a 19. Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

A londoni Olimpiai Játékok előfutáraként 2012. július 12-én véget ért Tatán a Közép-európai Informatikai Diákolimpia. Tizenkét országból 52 tehetséges informatikus diák mérte össze tudását a hétnapos, gazdag kulturális programokkal színesített versenyen.

A versenyen 6 aranyérem, 10 ezüstérem és 14 bronzérem került kiosztásra. A legjobban Románia és Bulgária csapatai szerepeltek 2-2 aranyérmet szerezve, Magyarország, amely két csapattal vehetett részt az olimpián 1 ezüst és 4 bronzérmet szerzett. Az olimpiával egy időben az interneten meghirdetett versenyen a világ számos pontjáról négyszázan vettek részt. Az olimpia igazi kuriózuma volt, hogy a versenyzők interaktív videó-konferencián vehettek részt a Google vezető mérnöke közreműködésével.

„A verseny résztvevőinek és a Google-nek közös az álma: hogy a legjobb algoritmusokat építve, a technológia erejével vigyék előre a világot. 15 évvel ezelőtt én is egyike voltam ezeknek a diákoknak, magam is részt vettem hasonló versenyeken. Ennek is köszönhetem karrierem a Google-nél. Örülök, hogy megoszthattam élményeimet velük.” – mondta Mihai Stroe, a Google vezető mérnöke, aki Zürichből csatlakozott versenyhez egy interaktív Google Hangouts videokonferencián keresztül.”

Az olimpiának a tatai Eötvös József Gimnázium adott otthont, ahol korábban évekig tanított maga Öveges Professzor is. A házigazdáknak köszönhetően a verseny kiváló körülmények között zajlott, a résztvevők szívből jövő magyaros vendéglátásban részesültek.