Átadták a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat

A természettudományos oktatásban végzett tanári munkája elismeréseként két-két fizika, matematika, biológia és kémia szakos pedagógus vehette át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat a Magyar Tudományos Akadémián.

Rátz Tanár Úr Életműdíj
Rátz Tanár Úr Életműdíj

A személyenként 1,2 millió forinttal járó díjat Kovács Lászlónak, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Ősz Györgynek, az ácsi Jókai Mór Általános Iskola fizika szakos tanárának, valamint Pogáts Ferencnek, a budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium és Róka Sándornak, a Nyíregyházi Főiskola matematika szakos oktatójának ítélte oda az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriuma; szintén elismerésben részesült Harka Ákos, a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnázium és Borhidi Attiláné, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és Kollégium biológia szakos pedagógusa, illetve Forgács József, a debreceni Vegyipari Szakközépiskola és Prókai Szilveszter, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium kémia szakos tanára.

“Azokat a pedagógusokat ünnepeljük ezen napon, akik jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy ne a tudatlanság, hanem a tudás legyen az uralkodó, meghatározó szellemi potenciál ebben az országban” – hangsúlyozta Kroó Norbert akadémikus, kuratóriumi elnök a díjátadó ünnepségen.

Az Ericsson, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által létrehozott alapítvány 2001 óta ítéli oda a Rátz Tanár Úr Életműdíjakat, amelyre a közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító – vagy egykor tanító – tanárok javasolhatók.

forrás MTI