50 milliárd forintnyi TOP-forrás jut Heves megyébe

Mintegy 50 milliárd forintnyi fejlesztési forrás jut Heves megyébe a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban az ősszel induló Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – jelentette ki Nyitrai Zsolt, a Miniszterelnökség miniszteri biztosa, Eger térségének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön Egerben sajtótájékoztatón.

    Közlése szerint ez nagy előrelépés a vidék megerősítése szempontjából, annál is inkább, mert a támogatni kívánt célok és DÖNTÉSEK is helyben születnek meg. Az irányító hatóság pusztán az elszámolhatóság szempontjából véleményezheti ezeket a pályázatokat – tette hozzá.
“Célunk, hogy minél hamarabb beinduljon a pályáztatási rendszer, és hogy minél több forrást sikerüljön Heves megyébe vonzani” – hangsúlyozta a miniszteri biztos.
Megjegyezte azt is, hogy fontos a folyamatos tájékoztatás, mert “átláthatóságot szeretnének mutatni” az uniós fejlesztési források tekintetében. Közös cél ugyanakkor az is, hogy az uniós pályázatokkal, fejlesztési forrásokkal kapcsolatos információk időben minél több Heves megyei településhez, vállalkozáshoz eljusson – mondta.
Nyitrai Zsolt kitért a KPMG nemzetközi tanácsadó cég napokban közzé tett éves elemzésére is. Azt mondta, hogy az elmúlt ciklus fejlesztési forrásainak felhasználását tekintve igen jól áll Magyarország: ezen pénzek 87 százaléka 2014 végéig már eljutott a nyertes pályázókhoz, ami az előző évi kifizetési arányhoz képest 25 százalékos növekedést mutat. Ez mintegy 7700 milliárd forint felhasználását jelenti, ami tíz százalékkal magasabb arány, mint a régiós átlag.
Mindez pedig, a régió tizenegy országával való összevetésben, arról árulkodik, hogy Magyarország második az uniós fejlesztési források eredményes felhasználását tekintve, s mindössze egy százalékkal marad el az első helyen álló Litvániától.
Úgy fogalmazott, hogy a “túlvállalás”, azaz a lekötött források tekintetében is a régió élvonalába tartozik Magyarország, hiszen 2014 végéig az elérhető források 112 százalékára kötöttünk szerződést. A “túlvállalás” a lekötött forrásoknál felmerülő problémák esetén belépő tartalék projektek miatt fontos, hiszen általuk kerülhető el az, hogy elvesszenek uniós források.
“Cél, hogy minden egyes Magyarországnak járó eurót fel tudjunk használni, egy centet se kelljen otthagyni vagy visszafizetni Brüsszelnek” – tette hozzá.
Nyitrai Zsolt szavai szerint az uniós források eredményes felhasználása annak tudható be, hogy a kormány 2014 elején átalakította a magyarországi uniós intézményrendszert és az adminisztrációt: megszűnt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az irányító hatóságok a szaktárcákhoz kerültek, a fejlesztéspolitikai koordinációt pedig a Miniszterelnökség látja el.
Rámutatott: a KPMG tanulmánya azt prognosztizálja, hogy az év végéig sikerül száz százalékban felhasználnia Magyarországnak a 2007-2013-as fejlesztési ciklus uniós forrásait.
A 2014-20-as időszakra térve Nyitrai Zsolt arról beszélt, hogy a számok alapján Magyarország a költségvetési ciklus legnagyobb haszonélvezője lesz: 12 ezer milliárd forint jut az országnak, ami soha nem látott fejlesztési forrást jelent. Felidézte: korábban 660 ezer forint volt az egy főre jutó uniós fejlesztési összeg, most ez a pénz 712 ezer forint fölé emelkedik.
“Az új ciklushoz új szemlélettel álltunk: az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítjuk, míg korábban e célra mindössze 16 százalék jutott. Emellett egyszerűbbé és gyorsabbá válik a pályáztatás, ügyfélbarátabb lesz a rendszer” – mondta.