2,7 milliárd forint Kalocsa turisztikai vonzerejének növelésére

Újabb beruházással folytatódik a Kalocsa turisztikai vonzerejét növelő, összesen 2,7 milliárd forintos projekt: csütörtökön jelképes alapkőletétellel vette kezdetét egy ódon belvárosi épület átalakítása, ahol a jövőben látogatóközpont működik majd.

    Az ünnepségen L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára emlékezetett arra, hogy Kalocsának sajátos kultúrája és művészete van annak eredményeként, hogy a város Szent István ideje óta Magyarország egyik meghatározó egyházi központja. Az államtitkár szavai szerint „modern várost Magyarországon csak olyan módon lehet felépíteni, olyan módon lehet átadni majd a következő nemzedékeknek, hogy tiszteljük a hagyományainkat, tiszteljük a múltunkat, tiszteljük a magyarság múltjától és kultúrájától elválaszthatatlan keresztény örökségünket”.

Bálint József (független), Kalocsa polgármestere köszönetet mondott az előző képviselő-testületeknek és Török Ferenc (Fidesz-KDNP) korábbi polgármesternek azért, hogy a város fejlődését segítő, évezredes örökségét megőrző pályázatot elkészítették. Reményei szerint a beruházás pezsgést hoz majd Kalocsa életébe.

Font Sándor (Fidesz-KDNP), a választókerület országgyűlési képviselője méltatta elődje, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerepét abban, hogy az Európai Unió, a magyar költségvetés és a katolikus egyház összesen 2,7 milliárd forint összegű támogatásával 2014-ben elkezdődhetett a Kalocsa Szíve Program.
A város turisztikai vonzerejének növelése érdekében az önkormányzat közösen pályázott az érsekséggel, a konzorcium két tagja azonban teljesen önállóan végzi a munkálatok bonyolítását. A város 1,9 milliárd forint összegű támogatásához nem kellett önrészt biztosítania, míg az érsekség a 400 millió forintos támogatás mellé 400 millió forint önrészt is biztosított.

A beruházás keretében 6 új vagy megújuló múzeum és kulturális létesítmény készül el. Többek között látogatóközpontot és borturisztikai bemutatóhelyet alakítanak ki, a város szülöttének, Nicolas Schöffernek a gyűjteményét látogatóbarát múzeummá fejlesztik. Megtörténik az Érsekkertnek és környezetének a rehabilitációja, valamint egy rendezvényközpont is épül.

A beruházás keretében az érsekség már befejezte a kalocsai temetőben a Kálvária felújítását, valamint a Népművészeti Tájház felújítása is napokon belül elkészül.
A teljes beruházás 2016 tavaszán ér véget.