2013 a banki trójaiak éve lesz

Az internetes kártevők esetében a mennyiséget felváltotta a minőség. Személyre szabott támadások jönnek a vállalatok ellen, a hazai felhasználók pénzét pedig magyarul beszélő banki trójaiak próbálják meg ellopni az új évben.A G Data vírusirtógyártó szerint 2013-ban növekvő számú célzott támadás várható a vállalatok és intézmények ellen. Azonban már nem csupán a nagyvállalatok, de a kisebb cégek is értékes célponttá válhatnak a privát mobileszközök egyre növekvő aránya miatt. A fertőzött okostelefonok, tabletek és notebookok révén a bűnözők elérhetik a bizalmas céges információkat, és hozzáférést szerezhetnek a cégek hálózataihoz.

Szaporodnak a banki trójaiak is. A már Magyarországon is fertőző Eurograbber az ellenőrző sms-üzeneteket is ellopja, így a bűnözők beléphetnek a felhasználók netbankfiókjába. A kártevő már ebben az évben is 10 milliárd forintos kárt okozott Európában, miközben a hagyományos vírusvédelem csak nehezen tart lépést az újabb és újabb mutációk megjelenésével.

Emellett egyre jobban a bűnözők látókörébe kerülnek az Apple operációs rendszert futtató eszközök. A Mac-es kártevők már rég túl vannak a tesztfázison, ráadásul a szakértők úgy látják, hogy a Mac-felhasználók kisebb figyelmet fordítanak a védekezésre, ami a bűnözőknek kedvez.

Mivel az internetképes okostelevíziók piaca egyre bővül – csak Németországban több mint 10 millió darabbal lehet számolni a háztartásokban jövőre –, ezért ezek az eszközök kiváló terepet jelenthetnek a beépített webkamerákon és mikrofonokon keresztüli kémkedéshez. A firmware frissítések ebben az esetben jó alkalmat adhatnak a kártékony kód bejuttatására.

Természetesen az androidos tabletek és okostelefonok sem maradnak ki a sorból, növekvő számú támadás érheti őket a weben való szörfölés során. Várhatóan a támadók továbbra is az emberi hiszékenységre alapozva próbálják bejuttatni a kártevőket a mobileszközökbe.

Végül a biztonsági réseket kiaknázó exploit kitek fokozott terjedésére kell számítani. Ezekhez a feketepiacokon könnyedén hozzá lehet jutni, és segítségükkel a kevésbé képzett kiberbűnözők is hatékonyan fertőzhetnek meg weboldalakat.

Természetesen a felhasználók nem maradnak védtelenek a várható támadások ellen. A G Data szakértői hat hasznos tippet adnak ahhoz, hogyan kerüljük el az áldozattá válást.

1. Telepítsük a frissítéseket! Ebbe beletartoznak a javítócsomagok, frissítések és foltozások. Távolítsuk el azokat a szoftvereket, amelyeket már nem támogatnak a fejlesztők.

2. Használjunk jogtiszta, frissített vírusvédelmet, és válasszunk körültekintően. Tájékozódjunk arról, hogy a vírusirtó milyen védelmet kínál a banki trójaiak ellen.

3. Tisztítsuk meg a merevlemezt! Hasznos lehet a helyet felszabadítani, megszabadulni a duplikált fájloktól.

4. Változtassuk meg jelszavainkat rendszeresen. Egy biztonságos jelszónak tartalmaznia kell számok véletlenszerű sorozatát, speciális karaktereket, nagy- és kisbetűket. Jelszóválasztáskor kerüljük el a szótárakban megtalálható kifejezéseket.

5. Használjunk biztonsági szoftvert mobileszközeinken is! A táblagépeken és okostelefonokon is jó szolgálatot tehet egy megbízható biztonsági megoldás. Ha viszont nem telepítünk ilyet, ne lépjünk be bankfiókunkba ezekről az eszközökről.

6. Készítsünk biztonsági mentést adatainkról! Egy fertőzés vagy rendszerösszeomlás esetén értékes adatok veszhetnek el. Ezt megelőzhetjük a rendszeres biztonsági mentéssel, amire akár a fejlettebb védelmi csomagok is képesek.

Kapcsolódó weboldal: http://virusirto.hu